ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΙΣΤΟΛΙ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟΥ

Γράφει ο Νίκος Μελέτης*

Μετά την αποστρατικοποίηση των νησιών και το μεταναστευτικό, η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι οπλισμένο το «πιστόλι» του Τουρκολυβικού Μνημονίου επιχειρώντας να κλιμακώσει στο έπακρο την πίεση προς την Ελλάδα, αγνοώντας επιδεικτικά και τις συστάσεις που μετέφερε μια ημέρα πριν στην Τουρκική ηγεσία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τ.Σάλιβαν για την ανάγκη διαλόγου στην επίλυση των διαφορών και την ουσιαστική παραίνεση για αποφυγή εντάσεων.

Η Συμφωνία την οποία υπέγραψε χθες στην Τρίπολη της Λιβύης η πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία με την κορυφή της ιεραρχίας της τουρκικής ηγεσίας (μόνο ο Ερντογάν έμεινε στην Άγκυρα) αποτελεί μια συμφωνία «ομπρέλα» η οποία θέτει το πλαίσιο για την ενεργοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Η αναγνώριση εκ μέρους της Λιβύης της δέσμευσης για να συμμετέχει η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ με το δυναμικό της, τα ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα σε έρευνες στη Λιβύη όχι μόνο στην ηπειρωτική χώρα αλλά και υπεράκτιες είναι ο προάγγελος αυτού που όλοι στην Αθήνα απεύχονταν. Στην υλοποίηση της απειλής της Τουρκίας να ανοίξει επί του πεδίου ένα ακόμη μέτωπο εξαιρετικής σημασίας εις βάρος της χώρας μας στο τόξο από Ρόδο -Κάρπαθο – Κρητη και μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Η Τουρκική αντιπροσωπεία από τους κ.Τσαβούσογλου, Ακάρ, Ντονμέζ ,Αλτουν και Καλίν έφθασε χθες το πρωί στην Τρίπολη σε μια σαφή προσπάθεια να αξιοποιήσει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ντμπειμπά και να του προσφέρουν ασπίδα ασφαλείας ώστε να μπορέσει να παραμείνει στη θέση του παρά την αμφισβήτηση του από το Λιβυκό Κοινοβούλιο και από τον Φ.Μπασάγκα του πρωθυπουργού που έχει αναδειχθεί από τη Βουλή και να εξασφαλίσει σαν αντάλλαγμα τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση καθώς ο Ν.Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σ.Σούκρυ με τον οποίο συμφωνήσαν να συναντηθούν την επόμενη Κυριακή στο Κάιρο και επίσης συνέπεσαν στην αντίληψη ότι είναι υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα της κυβέρνησης Ντμπειμπά να συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες κάτι το οποίο είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ακιλα Σάλεχ.

Αργά το βράδυ και ο άλλος πρωθυπουργός που είναι εγκατεστημένος στην Ανατολική Λιβύη ο Φ.Μπασάγκα προειδοποίησε ότι αυτή η συμφωνία δημιουργεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Λιβύης και ολόκληρης της περιοχής (Ο κ.Μπασάγκα γνωστών φιλοτουρκικών αισθημάτων ήταν αυτός που είχε υπογράψει ως υπουργός εσωτερικών το 2019 το έτερο Μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία).Ο κ.Τσαβουσογλου πάντως καυχήθηκε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης αποδέχονται το Τουρκολυβικό Μνημόνιο…

Η Τουρκία δείχνει να ακολουθεί και στην περίπτωση της Λιβύης την τακτική που ακολούθησε με το ψευδοκράτος. Οπου αφου συνήψε παράνομη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κατόπιν το ψευδοκράτος «έκοψε» Οικόπεδα σε αυτές τις ζώνες τα οποία προσέφερε στην Τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ για έρευνες και γεωτρήσεις αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η ΤΡΑΟ είχε στο παρελθόν αξιοσημείωτη δραστηριότητα στη Λιβύη ακόμη και από την εποχή Καντάφι και πέραν των άλλων επιδιώκει να εμπλακεί και παλι στην πλούσια σε υδρογονάνθρακες Λιβύη ,καθώς αποκτώντας μερίδιο σε αυτούς θα έχει ένα ακομη μέσο να πιέσει και να εκβιάσει την ενεργειακά «πεινασμένη» Ευρώπη.

Τώρα θα πρέπει να αναμένονται τα επόμενα βήματα. Η ΤΡΑΟ θα ζητήσει βάσει του Μνημονίου αυτού την άδεια για έρευνες σε Οικόπεδα τα οποία θα χαραχθούν επισήμως από τη Λιβύη αλλά προφανώς κατόπιν υπόδειξης της Άγκυρας. Όταν εκτός απροόπτου, καθώς στη Λιβύη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή, φθάσει το αίτημα στην Τρίπολη θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι να απαντηθεί και κατόπιν θα ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις με επίφαση νομιμότητας ότι γίνονται κατόπιν πρόκλησης «νόμιμης κυβέρνησης» ενός ανεξάρτητου κράτους.

Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες :

– Το πιο αθώο σενάριο είναι να αφορά περιοχές νότια της μέσης γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης καθώς αυτό δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα μια και θα πρόκειται για περιοχή της μη οριοθετημένης δυνητικής υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.

-Εάν όμως αφορά περιοχές του τουρκολυβικού μνημονίου(στη λιβυκή πλευρά της οριοθέτησης) που επικαλύπτουν τη νόμιμη Συμφωνία Ελλαδας -Αιγύπτου οριοθέτησης ΑΟΖ ή περιοχές νότια της Κρήτης που κείνται όμως βορείως της μέσης γραμμής ,τότε θα είναι μια εξαιρετικά προβληματική περίπτωση που θα οδηγήσει εφόσον υλοποιηθεί σε σοβαρή κρίση.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Μ.Τσαβουσογλου με τη Λίβυα ομόλογο του Μανγκους ο Τούρκος υπουργός εμφανίσθηκε να συστήνει δημοσίως στη Λιβυκή πλευρά να καταθέσει στον ΟΗΕ μονομερώς τις εξωτερικές συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης ,όπως αυτές αποτυπώνονται στην προβολή του Τουρκολυβικού Μνημονίου, μια αποτύπωση η οποία επικαλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης.

Η Αθήνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι η «Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ φρόντισε να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.Έτσι στην ανακοίνωση του δεν αναφέρεται μόνο στην ελληνική ΑΟΖ που οριοθετήθηκε στη Συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά καλύπτει και την περιοχή νοτίως της Κρήτης δηλώνοντας ότι η  « Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio (αυτοδικαίως και εξ υπαρχής)σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο στα ελληνοτουρκικά ,καθώς η Τουρκία θα διατηρεί σε διαρκή συναγερμό την Αθήνα με πίεση σε όλα τα μέτωπα και παρά το γεγονός ότι τυπικά η διαδικασία που άνοιξε χθες με τη Λιβύη θα απαιτήσει κάποιο χρόνο η Τουρκία έχει πάντα στα χέρια της τη δυνατότητα να κινήσει ερευνητικό σκάφος ή γεωτρύπανο στη δική της πλευρά του Τουρκολυβικού Μνημονίου ανατολικά δηλαδή του τόξου Ρόδου- Καρπάθου- Κρήτης, όπου ήδη εκκρεμεί η τυπική έγκριση από την Άγκυρα των αδειών ερευνών που έχει αιτηθεί η ΤΡΑΟ .

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Liberal.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *