ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει «σθεναρή σχέση στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει να «συνεργάζεται με τους Συμμάχους».

 

 

 

Συνομιλία Μπλίνκεν και Όστιν με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, στον οποίο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας, εν μέσω της ταχείας προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν εξήγησαν στον αφγανό πρόεδρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα απιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες.

Διαβεβαίωσαν ακόμη τον κ. Γάνι ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας.

 

 

Συνεχίζεται η προέλαση των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι κατέλαβαν και την Λασκάρ Γκα, μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης –χωρίς να συναντήσουν αντίσταση– σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αστικά κέντρα πέφτουν στα χέρια τους το ένα μετά το άλλο, συχνά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *