ΕΥΡΩΠΗ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ: ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ BREXIT ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 110 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κάλεσαν σήμερα τις δύο πλευρές (ΕΕ και Βρετανία) να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μία νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προειδοποιώντας ότι ένα άτακτο Brexit, θα μπορούσε να κοστίσει στον κλάδο 110 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από την απώλεια εμπορικών πράξεων.

Ενώ απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, που τελειώνει το Δεκέμβριο, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας και της ΕΕ για μία εμπορική συμφωνία από το 2021 και μετά έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά την παρουσίαση από τη Βρετανία ενός σχεδίου που παραβιάζει τησυμφωνία αποχώρησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιανουάριο.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα οδηγήσει στην επιβολή δασμών, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των οχημάτων και τη μείωση της ζήτησης, προκαλώντας μείωση της παραγωγής κατά 3 εκατομμύρια οχήματα μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση 23 ενώσεων του κλάδου.

Η εκτίμηση της βιομηχανίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είναι ότι οι απώλειες θα αγγίξουν τα 57,7 δις. ευρώ για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και τα 52,8 δις, ευρώ για τα εργοστάσια που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα προστεθούν στις απώλειες ύψους περίπου 100 δις, ευρώ που έχει ήδη καταγράψει ο κλάδος στην Ευρώπη και την Βρετανία φέτος, λόγω της πανδημίας.

 

 

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *