ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ελαφρά μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από την COVID-19 μετά την περαιτέρω σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων στα προάστια όπου καταγράφεται μεγάλη εξάπλωση, ενώ η επιβολή των μέτρων του λοκντάουν θα γίνεται με τη συνδρομή του στρατού.

Εκατομμύρια Αυστραλών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τέθηκαν σε καθεστώς λοκντάουνένα από τα πιο σκληρά από την έναρξη της πανδημίας–έπειτα από σχεδόν πέντε εβδομάδες σταδιακά αυξανόμενων περιορισμών που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το ξέσπασμα των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα.

Παρά το ότι τα περιστατικά μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν προειδοποίησε ότι αυτά είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν πάλι εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των ανθρώπων που είναι θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και εξακολουθούν να κινούνται μέσα στην κοινότητα.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 170 κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ των 239 ημερήσιων κρουσμάτων που αναφέρθηκε χθες.

 

 

 

Διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν

 

Η Μπερετζικλιάν κάλεσε επίσης τους πολίτες να απόσχουν από τη διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν που έχει προγραμματιστεί για αύριο στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται με τη συμμετοχή τους «να καταδικάσουν σε θάνατο» τους αγαπημένους τους.

Χιλιάδες ανθρώπων έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν που έγινε στην πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκαλώντας τις επικρίσεις της αστυνομίας και πολιτικών, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης».

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μείνουν σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, ενώ θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω.

 

Νέες αρμοδιότητες στην αστυνομία

Στην αστυνομία έχουν δοθεί νέες αρμοδιότητες για την επιβολή των περιορισμών με τη δυνατότητα να κλείνει τις επιχειρήσεις που παρανομούν, ενώ ο στρατός θα αρχίσει να βοηθά την αστυνομία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών στους περιορισμούς από τη Δευτέρα.

Τα μέλη του στρατού δεν θα φέρουν οπλισμό, ενώ θα ενεργούν υπό τις διαταγές της πολιτειακής αστυνομίας και θα εκπαιδευτούν για την αποστολή αυτή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Αυστραλία έχει διαχειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες με περίπου 34.000 κρούσματα μόλυνσης και 923 θανάτους, αλλά βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Περίπου το 18% των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

 

Άνοιγμα συνόρων μόνο αν εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού  

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας κατά της COVID-19 πριν ξεκινήσει η χώρα να ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της σε επιλεγμένες χώρες.

Το επίπεδο του εμβολιασμού θα οδηγήσει σε μια επέκταση της «ταξιδιωτικής φούσκας» με άλλες υποψήφιες χώρες και θα ισχύουν «ειδικά προνόμια» για όσους είναι εμβολιασμένοι καθώς θα συνιστούν μικρότερο υγειονομικό κίνδυνο για την κοινότητα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *