ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ.ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ …

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Φωνές μέσα στη Ρωσική στρατιωτική κοινότητα αρχίζουν να εκφράζουν  έντονη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ακόμη και εκείνοι που είναι απόλυτα πιστοί στο Κρεμλίνο και στην Πουτινολογία , εμφανίζονται  απογοητευμένοι και κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου ότι η παράταση των εχθροπραξιών στο τέλος θα αποβεί κατά  της Ρωσίας. Αυτές οι αμφιβολίες για την εξέλιξη των γεγονότων τις  μοιράζονται όλο και περισσότερο με το κοινό.

Στα μέσα Ιουλίου, ανεξάρτητοι κοινωνιολόγοι από το ερευνητικό πρόγραμμα Chronicles σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας  χρονικής περιόδου περίπου έξι εβδομάδων, ο αριθμός των Ρώσων που δήλωσαν υποστήριξη για τη λεγόμενη “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” μειώθηκε κατά 9%, από 64% σε 55%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο  υποστήριξης από την αρχή του πολέμου  τον περασμένο Φεβρουάριο και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί. Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από περίπου ένα μήνα τοTelegram  που διαχρονικά ήταν  και είναι υπέρ του Κρεμλίνου  ,εντούτοις αναγνώρισε  ότι ακόμη και με το υψηλό επίπεδο πατριωτικού αισθήματος και τη λαϊκή ετοιμότητα «να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη Δύση», η Ρωσική κοινωνία εκφράζει ξεκάθαρη επιθυμία να τερματίσει την ειδική επιχείρηση το συντομότερο δυνατό.

Οι αμφιβολίες των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι νέες όπως και οι εκκλήσεις τους για πρόωρο τερματισμό της ενεργού φάσης του πολέμου. Τα επιχειρήματά τους είναι “ντυμένα” με αποδεκτή καθεστωτική προπαγάνδα (ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος είναι επωφελής για τη Δύση και τους «εθνικιστές του Κιέβου»), αλλά το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ρωσία δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Ο επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη Δημόσιων Εφαρμοσμένων Προβλημάτων Εθνικής Ασφάλειας,  και πρώην συνταγματάρχης της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών/GRU Aλεξάντερ Zίλιν  σκληροπυρηνικός και τακτικός σχολιαστής  στα κανάλια κρατικής προπαγάνδας, υποστήριξε πρόσφατα με αμυδρά αποκαλυπτικούς όρους ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα οδηγούσε σε καταστροφή της  οικονομίας, σε αφαίμαξη των ενόπλων δυνάμεων , ως και σε  πρόκληση μεγάλων απωλειών στο δυναμικό των  δύο αντιμαχόμενων χωρών, και ότι διακινδυνεύεται ο υποβιβασμός της Ρωσίας «στο περιθώριο» της παγκόσμιας πολιτικής.

Συνέκρινε τις εκκλήσεις για αύξηση της έντασης των εχθροπραξιών με τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, αναγνώρισε το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους αθώοι και άοπλοι ενώ κάλεσε για μια μη στρατιωτική λύση ώστε η Ρωσία να μπορεί να ζήσει δίπλα στην Ουκρανία «και να έχει  στο μέλλον προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων. ” Στα τέλη Ιουλίου, αρκετά άρθρα με παρόμοιο θέμα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο  Military Review, που βρίσκεται κοντά στο Ρωσικό υπουργείο άμυνας. Σε ένα από αυτά, ο συγγραφέας Aλεξάντερ  Oντίντσοφ  επεσήμανε ότι η Ρωσική «στρατηγική περιορισμένων και εξ αποστάσεως χτυπημάτων κατά των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» έχει φτάσει στα όριά της, ενώ ο Ουκρανικός στρατός έχει επιδείξει απροσδόκητη ανθεκτικότητα και είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιδέες του. Αντίστοιχα, αν  ο Ρωσικός στρατός σκοπεύει να αποκόψει τους Ουκρανικούς σχηματισμούς από τα μετόπισθεν προκειμένου να τους στερήσει πλήρως τις προμήθειες, χρειάζεται τουλάχιστον να διπλασιάσει  άμεσα  τις δυνάμεις του.

Αν το Κρεμλίνο σχεδιάζει ακόμα μια  ευρύτερη επίθεση προς την κατεύθυνση του Μικολάεφ και της Οδησσού «με στόχο να τα περικυκλώσει πλήρως  τους Ουκρανούς και να ανοίξει το δρόμο προς την Υπερδνειστερία», οι δυνάμεις του θα πρέπει να τριπλασιαστούν τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, για να ξεκινήσει μια αποφασιστική επίθεση, όπως περιγράφεται από τους προπαγανδιστές, η Ρωσία θα πρέπει «να αυξήσει τον αριθμό των (ανεπτυγμένων στρατευμάτων) κατά τουλάχιστον 1,5 φορές και να αποκαταστήσει την ισοδυναμία στον τομέα των UAV .

 Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας αντιμετωπίζει πραγματικούς κινδύνους, είπε ο Oντίντσοφ  Η παράτασή της μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνει τις δυνατότητές της χάρη στα δυτικά όπλα ως  και  με μια πολύ ευρύτερη πρόσκληση ανθρώπινου δυναμικού να καταταγεί ή εκπαιδευτεί.

Οι  Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι «με την πρώτη μεγάλη αποτυχία, η στάση της κοινωνίας απέναντι στην εξουσία θα αλλάξει» και ότι το Κρεμλίνο μπορεί απλώς να μην έχει αρκετούς πόρους για έναν μακρύ πόλεμο (την 1η Αυγούστου καταγράφηκε ότι η Ρωσία έχει πλέον χάσει περισσότερα από 5.000 τεθωρακισμένα οχήματα σε πέντε μήνες του πολέμου.)

Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέφρασε  και ένας άλλος αναλυτής του Military Review, ο Aλεξάντερ Στάβερ . Επέκρινε τον προπαγανδιστικό μύθο της «σλαβικής αδελφότητας», και  τόνισε ότι το κύριο καθήκον πρέπει να είναι  μόνο η κατάληψη του Ντονμπάς ενώ  προέβλεψε πιθανά χτυπήματα από την Ουκρανία στη γέφυρα της Κριμαίας, στη Συμφερούπολη και στη Σεβαστούπολη (όπου χτυπήθηκε για πρώτη φορά το αρχηγείο του Ρωσικού ναυτικού από Ουκρανικό drone στις 31 Ιουλίου.) Τα στοιχεία από ανεξάρτητους αναλυτές επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν διαθέτει τους πόρους για τη μετάβαση σε μια αποφασιστική επίθεση.Ένας άλλος είπε ότι η πλειοψηφία της Ρωσικής κοινωνίας τείνει να υποστηρίζει παθητικά τον πόλεμο και δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει προσωπικά. Γι’ αυτό το Κρεμλίνο προτιμά την τακτική της «κρυφής» κινητοποίησης.

 Όπως σημειώθηκε από γνωστό Καναδικό Ινστιτούτο  το Κρεμλίνο πιθανότατα διέταξε τις Ρωσικές επαρχίες να σχηματίσουν εθελοντικά τάγματα για να συμμετάσχουν στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντί να κηρύξουν μερική ή πλήρη κινητοποίηση. Σύμφωνα με ερευνητές, τέτοια τάγματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν με  περίπου 34.000 νέους στρατιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου, αν  κάθε ομοσπονδιακή περιοχή παράγει τουλάχιστον μία στρατιωτική μονάδα  των 400 ανδρών.

Μια άλλη μη παραδοσιακή μέθοδος προσέλκυσης νέων στρατιωτών είναι η στρατολόγηση καταδικασμένων εγκληματιών, που διεξάγεται κυρίως μέσω της ομάδας μισθοφόρων Wagner. Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι που στρατολογήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έχασαν τη ζωή τους στο Ντονμπάς. Για έξι μήνες υπηρεσίας, σε αυτούς τους «εθελοντές» υπόσχονται 200.000 ρούβλια (περίπου 3.200 δολάρια) συν μια αμνηστία για όσους επιστρέφουν ζωντανοί. Σύμφωνα με συγγενείς των κρατουμένων, αυτές οι υποσχέσεις δεν καταγράφονται επίσημα με κανέναν τρόπο και ο στρατός θα πάρει όποιον επιθυμεί να πάει, ανεξάρτητα από την προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία

Η εξέχουσα Ρωσίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Όλγα  Ρομάνοβα  επιβεβαίωσε επίσης τη στρατολόγηση αιχμαλώτων για τον πόλεμο. Σύμφωνα με αυτήν, οι προσλήψεις διεξάγονται σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας και πολλές εκατοντάδες άτομα μπορούν να προσληφθούν από κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει νομική βάση για την αποστολή αυτών των ανθρώπων στη ζώνη μάχης. Αυτά τα σχέδια στρατολόγησης επιβεβαιώθηκαν από τον Αμερικανό Πωλ Γουέλαν  που είναι  φυλακισμένος σε μια Ρωσική φυλακή  με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σε δελτίο τύπου που έστειλε ο αδελφός του Ντέιβιντ, ειπώθηκε ότι περίπου 10 κρατούμενοι από το ΙΚ-17, όπου είναι φυλακισμένοι, έχουν πάει στην πρώτη γραμμή. Τέτοια μέτρα μπορεί να υποδηλώνουν την έλλειψη πόρων του Κρεμλίνου για να πληρώσει χωρίς μια γενική κινητοποίηση ,που φαίνεται απεγνωσμένα ότι προσπαθεί να την αποφύγει.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν και οι σύμβουλοί  του έχουν απορρίψει κάθε ιδέα διαπραγμάτευσης με την Ουκρανία σε αυτή τη συγκυρία. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει επιτρέψει στην προπαγανδιστική του αφήγηση να κατευθύνει τις θέσεις της Μόσχας. Ο ισχυρισμός ότι «Οι Ουκρανοί Ναζί θα καταστρέψουν τον φιλορωσικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής περιοχής»(!) δεν επιτρέπει στο Κρεμλίνο πολλά περιθώρια να υποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη. Στα μάτια των καταναλωτών προπαγάνδας, μια τέτοια υποχώρηση θα έμοιαζε με «προδοσία του Ρωσικού λαού, που περίμενε την απελευθέρωση εδώ και οκτώ χρόνια», όπως την περιγράφουν οι προπαγανδιστές.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της μαριονέτας της Ρωσίας, της  αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ζητά «την περαιτέρω απελευθέρωση των Ρωσικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου». Προς το παρόν, το Κρεμλίνο φαίνεται να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο είναι η ταχεία ενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία. Οι κατοχικές αρχές του ελεγχόμενου από τη Ρωσία τμήματος της περιοχής Zαπορίζια ανακοίνωσαν στις 14 Ιουλίου ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία στις αρχές του φθινοπώρου. Τα σχέδια για προσάρτηση όλων των περιοχών Zαπορίζι  και Χερσώνα καθώς και ολόκληρου του Ντονμπάς , επιβεβαιώθηκαν επίσης από τις Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το Κρεμλίνο μπορεί να ελπίζει ότι η προσάρτηση νέων εδαφών θα οδηγήσει σε ένα νέο πατριωτικό έδαφος, όπως συνέβη το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Αν αυτό είναι πράγματι το σχέδιο του Πούτιν, φαίνεται  να αποτελεί μια αδύναμη βάση για αισιοδοξία. Όλο αυτό το διάστημα, οι αντεπιθέσεις της Ουκρανίας αυξάνονται και νέες μονάδες σχηματίζονται πίσω από τις πρώτες γραμμές. Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, ο Ρωσικός στρατός έχει για  πάρα πολλά να ανησυχεί….

*Ο  Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος- Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Photo: Kathimerini.gr

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *