Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠH ΑΜΕΡΙΚHΣ: Ο ΡOΛΟΣ, Η ΒΟHΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛAΘΗ…

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος*

Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύονται μαζί για αιώνες και ο ρόλος της Εκκλησίας στις δύσκολες στιγμές για το έθνος είχε πάντα βαρύνουσα σημασία.  

Πεφωτισμένοι ιεράρχες πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό πριν από 200 χρόνια, ενώ και στις δεκαετίες που ακολούθησαν δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ελληνισμός έστρεψε το βλέμμα του στην Εκκλησία για στήριξη.

Εκτός συνόρων η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έπαιξε σημαντικό ρόλο, κυρίως στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων, καθώς από την ίδρυσή της ήταν σαφώς ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος της μητέρας πατρίδας με την υπερδύναμη.

Δεν ήταν υπερβολή αυτό που – και πρόσφατα – ακούστηκε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής βλέπει πιο εύκολα τον πλανητάρχη από ότι ισχυροί ηγέτες του κόσμου με αποτέλεσμα η δύναμή του να είναι μεγάλη και σε κρίσιμες φάσεις της ιστορίας μας να παίζει σημαντικό ρόλο.

Από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, που έχει ισχυρούς υποστηρικτές αλλά και ισχυρούς πολέμιους για τις (αμφιλεγόμενες για πολλούς) αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, φτάσαμε στο σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, του οποίου μια επιλογή, μια φωτογραφία και οι δικαιολογίες που ακολούθησαν προκάλεσαν θύελλα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Σεβασμιότατος επέλεξε να παραστεί σε εκδήλωση με τον Ερντογάν και τον Τατάρ για το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, φωτογραφήθηκε μαζί τους και στη συνέχεια το περιβάλλον του προσπάθησε, με διαρροές της μορφής «δεν ήξερε», να δικαιολογήσει την στάση του.

Ήταν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο «φάλτσο» που έφερε σε δύσκολη θέση τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσφερε στην Τουρκία μια «επικοινωνιακή ανάσα», καθώς η Άγκυρα θα εκμεταλλευθεί το γεγονός βάζοντας και το ψευδοκράτος στο «κάδρο».

Το εάν αυτή η υπόθεση ήταν απλά ένα λάθος του Αρχιεπισκόπου ή μέρος μιας συνολικής στρατηγικής (που οδηγεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα), θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ελπιδοφόρος, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, βρίσκονται εκεί για να υπηρετούν το Ελληνορθόδοξο στοιχείο των ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα ούτε προσωπικών φιλοδοξιών, ούτε κοινωνικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οσάκις οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας επιχείρησαν να εμπλακούν σε πολιτικά παιχνίδια (είτε εντός, είτε εκτός συνόρων) έχασαν και οι ίδιοι και η Εκκλησία.

Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι ένας μεταρρυθμιστής ιεράρχης και έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα κριθεί από ένα λάθος. Η πορεία θα δείξει, και κυρίως θα δείξει από τον τρόπο που θα επιλέξει για να κλείσουν το συντομότερο οι πληγές που άνοιξαν!

*Ο Γιάννης Σαραντάκος ξεκίνησε τη δημοσιογραφία μαζί με τη «γέννηση» της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το 1990 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση του ΑNT1 και στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα, εργάστηκε και στο  ενημερωτικό ραδιόφωνο του ίδιου ομίλου. Παρέμεινε στον ΑNT1 μέχρι το 2003, όποτε και ξεκίνησε στο MEGA σε ρόλο αρχισυντάκτη δελτίου και κατόπιν πολιτικού σχολιαστή. Από το 2019 εργάζεται ως πολιτικός σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Παράλληλα με τα ηλεκτρονικά Μέσα, έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες εφημερίδες, όπως «Ελεύθερος Τύπος» (1993-1999), «Απογευματινή» (1999-2001), «Έθνος» (2001-2016) και «Τα Νέα» (2016-2018).

Photo: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. AP Photo/Mark Lennihan

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Newsbomb.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *