Breaking News
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ: ΑΝ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΨΟΥΜΕ!

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη*

Το στίγμα για τον τρόπο σκέψεως και δράσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέθεσε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η τακτική των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων των χωρικών μας υδάτων είναι βλακώδης. Στον αέρα και στην θάλασσα δεν κατακτάς. Αυτό γίνεται μόνο στην ξηρά. Αν το τολμήσουν, πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήταν και γιατί», τόνισε χαρακτηριστικώς, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικώς της γνωστή ρήση του Ναυάρχου Αποστολάκη περί «ισοπεδώσεως των βραχονησίδων» με τα δικά του «λόγια». 

Για τα ελληνοτουρκικά

Απαντώντας στο ερώτημα περί του τι θα κάνει η Ελλάδα, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές που εκτοξεύει το τελευταίο διάστημα, ο Α/ΓΕΕΘΑ είπε ότι «αν συμβούν αυτά, η Ελλάδα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που υπάρχουν. Διατίθενται μια σειρά δέσμης μέτρων που πρέπει να πάρει και θα τα πάρει. Δηλαδή πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. Τη στρατιωτική δράση δεν την έχει αποκλείσει ουδείς, ούτε και εγώ». 

Ο ίδιος αναφερόμενος στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο Στρατηγός Φλώρος τόνισε τα εξής: «Οι Ελληνικές ΕΔ σας διαβεβαιώνω ότι μπορεί να μην έχουν, όσα θα θέλαμε να έχουμε, αλλά δεν είναι ούτε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ούτε διαλυμένα κράτη, αλλά άριστα συγκροτημένες δυνάμεις. Όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Απαντώντας στο ερώτημα περί του αν η Ελλάδα στον όποιο αγώνα χρειαστεί να κάνει προασπίζοντας τα συμφέροντά της θα είναι μόνη της ή μαζί με άλλους συμμάχους ή εταίρους της, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τα εξής: «Κανείς δεν το ξέρει. Δεν περιμένει κανένας να έρθει ξένος στρατιώτης και να καθαρίσει για εμάς. Είναι πολύ πιθανόν να είμαστε μόνοι μας και είναι πολύ πιθανόν επίσης να μην είμαστε μόνοι μας αλλά αυτό δεν μπορεί να ξέρει κανείς από τώρα. Εγώ υπολογίζω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Από εκεί και πέρα αν έχω και κάποιο μαζί μου τότε θα είναι ευπρόσδεκτος».

Αναφορικώς με το αν έχει μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογο του ο Στρατηγός Φλώρος τόνισε τα εξής : «Έχω καλή θέληση να μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου, αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση από τον Μάρτιο και μετά, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τις συνεχείς υπερπτησεις κλπ, δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο». Και πρόσθεσε: «Το πολιτικό καθεστώς στην Τουρκία όπως έχει διαμορφωθεί από τον Ερντογάν δεν επιτρέπει πλέον να πεις ότι οι στρατιωτικοί τους σκέφτονται κάτι διαφορετικό από τους πολιτικούς. Από αλλού λαμβάνεται η απόφαση και αυτοί ακολουθούν. Εγώ έχω καλή πρόθεση, αλλά απειλούμαι. Αν αυτός έχει κάτι να μου πει πολύ ευχαρίστως να τον ακούσω να μου δίνει εξηγήσεις για την συμπεριφορά του. Αλλιώς εγώ τι να του πω; Αυτή την στιγμή η Τουρκία θέλει να μιλήσουμε αλλά όχι επί ίσοις όροις. Δική μου επιδίωξη είναι να μιλάμε πάντα επί ίσοις όροις . 

Για τα γεγονότα του Έβρου

Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο τριπλού «μετώπου» (Έβρος, μεταναστευτικό, στη θάλασσα νότια της Κρήτης) ο Στρατηγός Φλώρος επισήμανε τα εξής: «Σε μια ενδεχόμενη τριπλή πρόκληση ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε. Το έχουμε κάνει σε ασκήσεις και υπάρχουν σχέδια που συνεχώς επικαιροποιούνται.  Όλα τα σχέδια υπάρχουν για τα πρώτα 5 λεπτά. Μετά αλλάζουν… Και πρόσθεσε: «Στον Έβρο δράσαμε ακαριαία. Σε μια μέρα στείλαμε 1.300 επιπλέον άτομα και θα μπορούσαμε να στείλουμε άλλες 4.000. Αλλά δεν χρειάστηκε. Τότε ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις… Το καθεστώς του Ερντογάν, όχι η Τουρκία, προσπάθησε να μας εξοντώσει. Δεν τα κατάφερε. Αυτό δεν έγινε και σας εγγυώμαι ότι δεν θα ξαναγίνει». 

Για ενημέρωση ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Σε ΝΑΤΟ και σε ΕΕ έχουν τεθεί οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής έχει τεθεί και το θέμα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Για μένα ο υπαίτιος για τυχόν ατύχημα θα είναι ο άλλος και όχι εγώ, που δεν πετώ από μονός μου, αλλά πετώ επειδή αναγκάζομαι από την δράση του άλλου», τόνισε χαρακτηριστικώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

 Για τις ελληνοϊσραηλινές αμυντικές σχέσεις 

«Οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε αμυντικό επίπεδο και έχω μιλήσει και εγώ ο ίδιος με τον ομόλογό μου. Τα τριμερή σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος είναι πολύ σημαντικά και προχωρούν», τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του προσφάτου ταξιδιού του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, ως μέλους κυβερνητικού υπουργικού κλιμακίου υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε υπουργικό επίπεδο, από την ενημέρωση που έχω, συζητήθηκαν θέματα αμυντικών βιομηχανιών, συντήρησης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, κάτι όμως που αρμόδιες για να το προχωρήσουν είναι άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ».

Τέλος, έγινε γνωστό ότι φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε να στείλουμε εμείς ένα συνταγματάρχη στη Σχολή Εθνικής Αμύνης του Ισραήλ για φοίτηση και οι Ισραηλινοί έναν δικό τους στη δική μας ΣΕΘΑ αντιστοίχως. «Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια που δείχνει το επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων» τόνισε ο Αρχηγός.

*Ο Λ. Μπλαβέρης είναι δημοσιογράφος, με μακρά εμπειρία στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Άμυνας

Πηγή: Lawandorder.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *