Uncategorized
ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΧΕΡΣΩΝΑ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους του χώρου της άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών.Μια ουκρανική αντεπίθεση πρακτικά απέκοψε την κατεχόμενη από τους Ρώσους Χερσώνα, αφήνοντας χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες κοντά στον Δνείπερο «πολύ ευάλωτους», ανέφερεν την Πέμπτη Βρετανοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

 

 

 

Η Ουκρανία έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να ανακτήσει τη Χερσώνα, η οποία έπεσε στα χέρια των Ρώσων τις αρχικές ημέρες της εισβολής.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν δημιουργήσει προγεφύρωμα νότια του ποταμού Ινγκουλέτς, και χρησιμοποίησαν νέο, μακράς εμβέλειας πυροβολικό για να προκαλέσουν ζημιές σε τουλάχιστον τρεις από τις γέφυρες στον Δνείπερο.

«Η 49η Στρατιά της Ρωσίας, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Δνείπερου, τώρα εμφανίζεται πολύ ευάλωτη» ανέφερε σε τακτικό ενημερωτικό δελτίο στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Χερσώνα ήταν πρακτικά αποκομμένη από τις άλλες περιοχές που είναι υπό ρωσική κατοχή. «Η απώλειά της θα υπονόμευε σημαντικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρουσιάσει την κατοχή ως επιτυχία».

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, έγραψε νωρίτερα στο Twitter πως η Ρωσία συγκέντρωνε «τον μέγιστο δυνατό αριθμό στρατευμάτων» στην κατεύθυνση της Χερσώνας, μα δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε πως η Ρωσία πραγματοποιούσε μια «μεγάλη αναδιάταξη» δυνάμεων από τα ανατολικά προς τα νότια σε κάτι που φαίνεται ως στρατηγική στροφή από την επίθεση στην άμυνα.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία θα ξανάχτιζε τη γέφυρα Αντονίφσκι στον Δνείπερο και άλλα περάσματα στην περιοχή. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ευκαιρείες επιμελητείας στη χώρα μας» είπε σε μήνυμά του το βράδυ της Τετάρτης.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν πει νωρίτερα πως θα στρέφονταν σε πλωτές γέφυρες και σκάφη για να περνούν δυνάμεις από τον ποταμό.

Υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις την Τετάρτη είπαν πως είχαν καταλάβει τον σοβιετικής κατασκευής σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα Βουλεχίρσκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο της Ουκρανίας, στην πρώτη σημαντική επιτυχία για τη Μόσχα εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες.

Οι ρωσικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν επίσης την Πέμπτη μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις στις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσέρνιχιβ, που δεν είχαν στοχοποιηθεί εδώ και εβδομάδες. Ο περιφερειάρχης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, είπε στο Telegram ότι ένας οικισμός στο Βίσγκοροντ στοχοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και επλήγη ένα «αντικείμενο υποδομών». Το Βίσγκοροντ βρίσκεται 20 χλμ βόρεια του Κιέβου. Επίσης, ο κυβερνήτης του Τσέρνιχιβ, Βιατσεσλάβ Χάους, ανέφερε πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων από το έδαφος της Λευκορωσίας προς το χωριό Χοντσαρίφσκα. Ακόμη βομβαρδισμό δέχτηκε τη νύχτα το Χάρκοβο, καθώς και το Μικολάιφ.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι σχεδίαζε να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- την πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών από την έναρξη του πολέμου ως τώρα. Η συνομιλία αυτή, εντός των προσεχών ημερών, δεν θα ήταν «μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία» είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας εκ νέου τη θέση της Ουάσινγκτον πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου θα έπρεπε να γίνουν μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

 

 

 

Πηγή: Huffingtonpost.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *