Breaking News
ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΠΟΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΔΑΣΜΟΥΣ – ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΚΙΝΤΖΙ: ΕΞΕΦΡΑΣΑ ΤΙΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΘΗΚΑΝ
ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ – Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
ΕΕ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ & ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΚΡΗΤΗ – ΙΣΡΑΗΛ
15 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η «ΑΛΕΠΟΥ» ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ
14 ΟΚΤΩΒΡIΟΥ 2004: Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ Π.Α
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ : ΞΑΝΑΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ – ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΧΗΜΕIΑ ΤΡΑΜΠ – ΕΡΝΤΟΓAΝ ΕΞΟΡΓIΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
5000 ΣΥΡΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΜΕ ΒΑΡΥ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΝΜΠΙΤΖ
ΟΚΤΩ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΙΝΑ
ΓΙΑΣIΝ ΑΚΤΆΙ (ΣYΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΝΤΟΓAΝ): ΑΝ Ο AΣΑΝΤ ΕΙΣEΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΒOΡΕΙΑ ΣΥΡΊΑ ΘΑ ΥΠAΡΧΕΙ ΣYΓΚΡΟΥΣΗ
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ
ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΛΙΝΤΣΕΪ ΓΚΡΑΧΑΜ: ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«ΑΠΕΙΛH Ο ΝEΟΣ IRA, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑIΝΕΙ Ο ΜΠOΡΙΣ ΤΖOΝΣΟΝ»

Της Σάντρα Σουλτς*

Πολλοί πιστεύουν ότι η επαναφορά των συνόρων στην Ιρλανδία μετά από άτακτο Brexit θα προκαλέσει νέα έκρηξη βίας. Αλλά για ποιον λόγο ακριβώς; Μία εξήγηση από τον Γερμανοιρλανδό συγγραφέα Χιούγκο Χάμιλτον.

Ο Χάμιλτον γεννήθηκε στο Δουβλίνο από Ιρλανδό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο και καταγράφει στα βιβλία του παιδικές αναμνήσεις απο την ταραγμένη Ιρλανδία της εποχής. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), προειδοποιεί ότι θα ήταν ολέθρια η απώλεια του ‘backstop’, δηλαδή της ρήτρας για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μ.Βρετανία για το Brexit, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει ο σημερινός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Για μας είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να αποφύγουμε την επιβολή συνόρων. Αν είχαμε μόνο θαλάσσια σύνορα με την Αγγλία, θα είμαστε εντάξει», λέει ο Χάμιλτον.

Δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η «σύμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», η οποία πριν από 21 χρόνια τερμάτιζε την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία, ανοίγοντας ουσιαστικά τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αλλά υπάρχει ακόμη πραγματική απειλή; «Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή», λέει ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας. «Το βλέπουμε ήδη στη Βόρεια Ιρλανδία. Μία νεαρή δημοσιογράφος δολοφονήθηκε πρόσφατα, στη συνέχεια εξερράγη βόμβα στα σύνορα, τα έχω ζήσει όλα αυτά στη δεκαετία του ’80. Είναι φοβερό το τι μπορεί να συμβεί. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ο (Βρετανός πρωθυπουργός) Μπόρις Τζόνσον δεν το καταλαβαίνει ή δεν τον ενδιαφέρει αν διατηρείται η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

Νέος «απελευθερωτικός αγώνας» στην Ιρλανδία;

Η ιρλανδική ομάδα Saoradh σε εκδήλωση μνήμης για τη ματωμένη Κυριακή του 1972
Η ιρλανδική ομάδα Saoradh σε εκδήλωση μνήμης για τη «ματωμένη Κυριακή» του 1972

Ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αμετανόητοι Ιρλανδοί εθνικιστές αποσχίστηκαν από τον «Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό» (IRA) και το πολιτικό σκέλος του, το Σιν Φέιν, απορρίπτοντας κάθε συμβιβασμό με τους Προτεστάντες. Εκτιμάται ότι ένα μέρος από αυτούς ή μία επόμενη γενιά δραστηριοποιήθηκε σε άλλες ομάδες όπως ο «Αληθινός Δημοκρατικός Στρατός της Ιρλανδίας (RIRA)» και εσχάτως ο «Νέος IRA». Πρόκειται για μία ουσιαστική απειλή, εκτιμά ο Χιούγκο Χάμιλτον: «Ο Νέος IRA είναι απειλή, πρόκειται για νέους ανθρώπους, που δεν έχουν κατανόηση για τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Θεωρούν ότι διεξάγουν απελευθερωτικό αγώνα και θέλουν μία αφορμή για να τον ξεκινήσουν. Αν επανέλθουν τα σκληρά σύνορα, θα έχουν αμέσως αυτή την αφορμή».

Εθνικιστικές συμπεριφορές βλέπει όμως ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας και στη Βρετανία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι Ιρλανδοί, καθώς και άλλοι αλλοδαποί, αρχίζουν να γίνονται ανεπιθύμητοι στην Αγγλία. «Πολύς κόσμος το αισθάνεται αυτό», υποστηρίζει. «Κατηγορούν τους Ιρλανδούς γιατί δεν πέτυχε το Brexit. Αλλά κατηγορούν και τους Ευρωπαίους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία (για το Brexit), θα επικρατήσει χάος παντού στην Αγγλία, για το οποίο θα κατηγορηθεί η Ευρώπη και η Ιρλανδία».

«Ο Μπόρις Τζόνσον …βαριέται»

Πλακάτ διαμαρτυρίας κατά του Brexit στη Β.Ιρλανδία
Πλακάτ διαμαρτυρίας κατά του Brexit στη Β.Ιρλανδία

Ο Χιούγκο Χάμιλτον θεωρεί κατώτερο των περιστάσεων τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ στιγματίζει και τη συμπεριφορά άλλων συντηρητικών βουλευτών όπως ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ που ξάπλωσε στα έδρανα για να πάρει έναν υπνάκο εν μέσω συνεδρίασης για το Brexit. «Η γλώσσα του σώματος, η συνολική στάση του έχει πλάκα, αλλά δείχνει και πολλά για την αντίληψη αυτών των ανθρώπων, που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για τη Δημοκρατία» λέει ο Γερμανοιρλανδός συγγραφέας. «Όταν βλέπεις από κοντά τον Μπόρις Τζόνσον, καταλαβαίνεις ότι θεωρεί βαρετή τη Δημοκρατία και ήδη σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας κάνει λόγο για δικτατορία. Θα προτιμούσε να καταργήσει το Κοινοβούλιο. Όλοι αυτοί οι κανόνες του είναι πολύ βαρετοί. Θέλει απλά να κάνει το δικό του, όπως το θέλει. Εμείς στην Ιρλανδία χαιρόμαστε που δεν το έχει κάνει αυτό…»

Mε πληροφορίες από: DW

* (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

 

 

 

(Σημ: Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Geopolitics.com.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!