Breaking News
BLOOMBERG: ΤΟ ΕΜΒOΛΙΟ ΟΞΦOΡΔΗΣ-ASTRAZENECA ΕΓΕIΡΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛIΕΣ ΜΕΤA ΤΟ ΤΕΧΝΙΚO ΛAΘΟΣ
ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡH ΕΠΙΒΟΛH ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ: ΕΞΑΦΑΝIΣΤΗΚΕ 16ΧΡΟΝΗ
ΤΡΟΧΑIΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛIΣΣΗΣ ΣΟΦIΑΣ: ΟΔΗΓOΣ ΠΑΡEΣΥΡΕ ΜΗΧΑΝH ΤΗΣ ΟΜAΔΑΣ ΔΙΑΣ – ΔYΟ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΒOΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ: ΘYΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΠΕΡΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
ΚΑΙ OΜΩΣ, Η ΟΜAΔΑ ΑIΜΑΤΟΣ EΧΕΙ ΣΗΜΑΣIΑ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕIΝΑΙ ΜΕΙΩΜEΝΟΣ Ο ΚIΝΔΥΝΟΣ ΛΟIΜΩΞΗΣ ΑΠO ΚΟΡΩΝΟΪO
«ΜEΔΟΥΣΑ 10»: ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚO ΤΕIΧΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣOΓΕΙΟ – ΜHΝΥΜΑ ΑΠO ΕΛΛAΔΑ, ΚYΠΡΟ, ΑIΓΥΠΤΟ, ΓΑΛΛIΑ, ΕΜΙΡAΤΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ ΣΚΟYΠΑ ΚΑΤA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ TΥΠΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;
Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΜΑΙΚΛ ΦΛΙΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΙΟΥΛΕΝ
ΣΤΑ OΡΙA ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗΣ – ΕΠIΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΤΟ ΣAΒΒΑΤΟ
ΤΑ 66Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΜ ΝΤΟΝΙΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗΝ CIA
Η ΜΕΓAΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦH ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΣΤΗ ΜEΣΗ ΑΝΑΤΟΛH
ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ
26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠOΣΟ ΕYΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕI ΚΑΝΕIΣ ΝΑ «ΧΑΚAΡΕΙ» 45 ΕΚΑΤ. ΔΟΛAΡΙΑ ΑΠO ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜIΣΜΑΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚA ΜΗΝYΜΑΤΑ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝIΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚA

Tου Νίκου Μελέτη*

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει το Βερολίνο ενόψει των εντατικών διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την διαμόρφωση κοινής στάσης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και ενώ το Παρίσι δηλώνει έτοιμο να προτείνει ακόμη και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην Λιβύη.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας έδωσε το στίγμα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ κατά την συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον Μ. Τσαβούσογλου, όπου αδυνατώντας να ικανοποιήσει το αίτημα για άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για διακοπές των Γερμανών στην Τουρκία, προέβαλε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα του Βερολίνου για «ξεπέρασμα» των εμποδίων που υπάρχουν στην εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Για την γερμανική κυβέρνηση προτεραιότητα είναι να μην υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και παράπλευρες κρίσεις που θα την αποσπάσουν από τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας της, που είναι η οικονομική ανάκαμψη και η αναζήτηση κοινής συνισταμένης με την Γαλλία για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Μια κρίση της Τουρκίας με την Ελλάδα η την Κύπρο θα υπονόμευε τον σχεδιασμό αυτό της γερμανικής προεδρίας και για τον λόγο αυτό το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να την αποτρέψει.

Με την παραδοχή ότι σε θέματα όπως «οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στα ανοικτά της Κρήτης», η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα συναινέσουν στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης, ο Γερμανός υπουργός φρόντισε να «φορτώσει» στην Ελλάδα το βάρος της ευθύνης για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της Γερμανίας υπάρχει σοβαρότατη αντίδραση στις τουρκικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Ο κ. Μάας μάλιστα δεν απέκρυψε τις προθέσεις του Βερολίνου προσθέτοντας: «Μιλήσαμε γι αυτό το ζήτημα. Επιθυμούμε να εργαστούμε επ’ αυτού, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση και να διαθέτουμε τη βάση που χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα διάλογο σε βάθος με την Τουρκία…».

Αναμένοντας από τους Γερμανούς μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δυο κρατών-μελών αλλά και την σφοδρή σύγκρουση με μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες την Γαλλία, τελικά ο ο κ. Μάας εμφανίστηκε σχεδόν απολογητικός. Και έφτασε να δεσμευτεί μάλιστα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για υπερπήδηση αυτών των προβλημάτων…

Ο κ. Τσαβούσογλου βρήκε την ευκαιρία και επιτέθηκε στην Γαλλία με σφοδρότητα και αφού την κατηγόρησε με θράσος ότι είναι αυτή που παρεμβαίνει στην Λιβύη, ενώ η τουρκική παρέμβαση είναι νόμιμη , απαίτησε από το Παρίσι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου με την γνωστή επωδό επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκάλυψε ότι σε ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό και το Αιγαίο «υπήρξαν ορισμένες προσπάθειες διαμεσολάβησης πριν καν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία. Επομένως, προσεγγίζουμε θετικά αυτά τα μέτρα. Το τηλεφώνημα του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκη, είναι αποτέλεσμα αυτού. Θέλουμε να είμαστε σε διάλογο και συνεργασία με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο μέλλον», είπε. Και προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν αρνείται τα δικαιώματα κανενός αλλά δεν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία σε αυτά τα ζητήματα».

Το κλίμα των δηλώσεων Μάας παρά την διαπίστωση ότι με ανοικτά τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, των γεωτρήσεων της Τουρκίας και τις απειλές γεώτρησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση, είναι σαφές ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Δίνει την εντύπωση ότι απαιτείται γερμανική διαμεσολάβηση για «διάλογο» με την Τουρκία προκειμένου να υπερπηδηθούν τα «εμπόδια».

Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θα απαιτήσουν ειδικούς χειρισμούς το επόμενο διάστημα από Αθήνα και Λευκωσία καθώς θα προβάλλεται από την γερμανική προεδρία η αυτοσυγκράτηση και η ανάγκη διαλόγου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και φυσικά προδιαγράφει το πλαίσιο για μια νέα σύγκρουση και με την Γαλλία στο εσωτερικό της ΕΕ η οποία δεν μπορεί και για πολιτικούς λόγους να αποδεχθεί τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *