ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε τον Νίκο Δένδια στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τον Τσαβούσογλου να σιωπήσει».

Ακόμη, αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα των μουφτήδων στη Θράκη λέγοντας πως «Η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτήδες στη δυτική Θράκη σαν να ήταν αξιωματούχοι του δημοσίου, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τη διοίκησή του μέσω τις Ιεράς Συνόδου».

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυραεκτυλίχθηκε σε σκληρό μπρα ντε φερ καθώς ο κ. Τσαβούσογλου αισθάνθηκε ότι η (ισορροπημένη) αποτύπωση των ελληνικών θέσεων από τον κ. Δένδια θίγει την τουρκική πλευρά και ανέβασε τους τόνους. Αποτέλεσμα ήταν μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για σχεδόν το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί προσπάθειας να συγκροτηθεί και μια θετική ατζέντα, τόσο στη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και νωρίτερα, με τον Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώθηκε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Και στους δύο γύρους συζητήσεων, η τουρκική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και της ανάγκης να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές για την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για 18.000επαναπροωθήσεις, κάτι που η Αθήνα απέρριψε.
Photo: Turkish Presidency via AP
Πηγή: Kathimerini.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *