ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ «ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ;

Γράφει ο Πέτρος Ούτσης*

Tις τελευταίες ημέρες στην Αρμενία μαίνεται μια αναίμακτη σύγκρουση. Στο ένα στρατόπεδο είναι ο Πασινιάν και ο Αρμενικός λαός που αποζητά την ειρήνη, και από την άλλη, οι μειοψηφία των εθνικιστών, της διασποράς και της Μόσχας.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στην προσπάθεια να φέρει την ειρήνη και την μερική απεξάρτηση από την Μόσχα, έχει ως μόνο σύμμαχο το Αζερμπαϊτζάν. Εξάλλου δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από την ιστόρική δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος δήλωσε πως στον 2ο πόλεμο του Καραμπάχ νίκησαν τους «προστάτες» της Αρμενίας, δείχνοντας την Μόσχα.

Η σύγκρουση αυτή στο εσωτερικό της Αρμενίας, εξελίσσεται και στο εξωτερικό, με την Ρωσία και την Αρμενική διασπορά να έχουν κάνει «κατάληψη» στις Αρμενικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την Μόσχα, ειδικά στις ευρωπαϊκες χώρες όπου ξηλώνονται τα δίκτυα των Ρώσων Διπλωματών, και μια εστία πίεσης της Αρμενικής Διασποράς προς τις κυβερνήσεις. Οι τελευταίοι με όπλο τις εκλογές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο εκβιάζουν πολιτικά αυτοδιοικητικούς, κυβερνήσεις και υποψήφιους ηγέτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας, όπου η υποψήφια των προεδρικών εκλογών, Βαλερί Πεκρές, επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 το Καραμπάχ και συναντήθηκε με τους ηγέτες των αυτονομιστών. Στην περίπτωση που η Βαλερί Πεκρές είχε εκλεγεί, θα είχε ενδιαφέρον ως Πρόεδρος της Γαλλίας τι στάση θα κρατούσε στην ανάλογη περίπτωση της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ρώσοι, Αρμενική διασπορά και αυτονομιστές του Καραμπάχ εναντίον του Πρωθυπουργού της Αρμενίας – Θα βρει στήριξη από τον Αλίεφ ο Πασινιάν;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 1 Μαϊου 2022

Και αν η Βαλερί Πεκρές δεν είχε τύχη να εκλεγεί και να έρθει στην δύσκολη θέση να δώσει λόγο, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και κυρίως, ποιοι είναι οι λόγοι που εξακολουθεί να δέχεται και να αποδεχέται επιπλήξεις από την Αρμενική Πρεσβεία στην Αθήνα και τον Πρέσβη, ο οποίος κινείται στηνΑθήνα σαν να είναι κατεχόμενο έδαφος

Βέβαια αυτή η συμπεριφορά δεν είναι τυχαία, απορρέει από την γενική συμπεριφορά των ηγετών της Αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτούν διακαιώματα «μειονότητας»

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την περίοδο πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορούσε να δει τότε την σημασία του Αζερμπαϊτζάν για την Ελλάδα. Σήμερα όμως, με την αξία που έχει Ελλάδα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη σχετικά με την ενέργεια, θα πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις γιατί δεν προχωρά την σχέση με το Αζερμπαϊτζάν.

Την στιγμή που όλη Ευρώπη, από την Πολωνία μέχρι την Ισπανία, από τις ΗΠΑ μέχρι το Ισρα΄ήλ, αναπτύσσουν τις σχέσεις με το Μπακού, η Αθήνα θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία στο ανώτερο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ο Αλίγιεφ από την Ουκρανία είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος για το Κυπριακό

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022

Για την Δύση, το Αζερμπαϊτζάν είναι σήμερα ο συνδετικός κρίκος με την Ευρασία, και η μοναδική χώρα που μπορεί να απειλήσει την Ρωσία στον Καύκασο, είτε ενεργειακά, είτε και ακόμα στρατιωτικά.

Αν η Ελλάδα έχει απέναντι της έναν στρατηγικό ενεργειακό εταίρο, που μπορεί να εξελιχθεί σε «πύλη» για την Κασπία Θάλασσα και σημαντικές χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάνκαι Τουρκμενιστάν, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να απαντήσει γιατί κρα΄τα αυτή την αρνητική στάση. Τα συμφέροντα μεταξύ Αθήνας – Μπακού είναι δεδομένα, η ειρήνη στον Καύκασο θα προχωρήσει θέλουν δεν θέλουν Ρώσοι , πρεσβείες της Αρμενίας και διασπορά.

Τι κάνει την Αθήνα να κρατά αυτή την ανεξηγήτη στάση, είναι ο πολιτικός εκβιασμός με τις ψήφους της Αρμενικής κοινότητας της Ελλάδας για τις εθνικές εκλογές; Χρωστάει κάτι η Ελλάδα στην Αρμενία και δεν το γνωρίζουμε; Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα, σχετικά με τα συμφέροντα της θα πρέπει να ρωτάει τους Αρμένιους τι θα πρέπει να πράξει;

Και τέλος, αν την Ελληνική κυβέρνηση (και τους Έλληνες), δεν την ενοχλεί να υπάρχουν σημαίες αυτονομιστών σε δημόσιες υποδομές, γιατί να την ενοχλήσουν το επόμενο διάστημα να υπάρχουν σημαίες των Τουρκοκυπρίων, των Καταλανών η ακόμα και του Ντονμπάς.

*Ο  Πέτρος Ούτσης είναι Συγγραφέας και Εκδότης ViaDiplomacy.gr

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλεστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Via DIplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *