ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ανοίγουν από Δευτέρα 18 Μαΐου τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα (malls), οι ζωολογικοί και βοτανολογικοί κήποι, τα κέντρα αδυνατίσματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση της ΕΡΤ το απόγευμα της Παρασκευής. 

Υπενθυμίζεται πως τα εμπορικά κέντρα ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου 2020

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης πως μέσα στη μέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικοί κανόνες για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η απόφαση είναι σύμφωνη με την κρίση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που επιτρέπει το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων σε αυτήν την ημερομηνία, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

«Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε ότι η επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού επιτρέπει να ανοίξουν νωρίτερα τα εν λόγω πολυκαταστήματα. Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, γιατί τηρήσαμε τα μέτρα, δείξαμε πειθαρχία και ο ιός γίνεται πιο αδύναμος κάθε μέρα που περνάει επειδή όλοι τηρούμε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εμείς ως υπ. Ανάπτυξης θα θέλαμε να ανοίξουν όλα αύριο. Απλώς είμαστε κάθε μέρα σε συνεννόηση με τους ειδικούς γιατί έχουμε πει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα αν προηγουμένως δεν το συμφωνήσουμε με τους ειδικούς», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών ήταν ένα αίτημα του υπ. Ανάπτυξης που έγινε δεκτό από την επιτροπή, σύμφωνα με τον υπουργό, που επίσης δήλωσε πως ενδεχομένως δημιουργούνται σιγά-σιγά οι συνθήκες για να έρθουν κι άλλα πράγματα νωρίτερα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

«Όσο γρηγορότερα περάσουμε στο άνοιγμα της οικονομίας, και όσο γρηγορότερα διαφημίσουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την τουριστική της περίοδο, τόσο μικρότερο θα είναι το οικονομικό αποτύπωμα της επιδημίας. Πάμε καλά, αν τηρήσουμε την ίδια στάση όλοι μας, πειθαρχίας και προστασίας, θα πάμε ακόμα καλύτερα. Όλοι μαζί κερδίζουμε αυτή τη μάχη, και όλοι μαζί θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος ότι όπως η Ελλάδα ήταν η θετική έκπληξη ως προς τον κορωνοϊό στο υγειονομικό σκέλος, έτσι θα είμαστε η θετική έκπληξη και ως προς το οικονομικό σκέλος», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Τα στάδια άρσης των μέτρων

Όσον αφορά στα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων, στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι. Ακόμη, απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά.

Δευτέρα 18 Μαΐου

Εκπαίδευση (2ο στάδιο)

  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Α και Β Λυκείου – και Α, Β και Γ Γυμνασίου
  • Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)

Γενικός πληθυσμός (3ο στάδιο)

  • Μετακινήσεις Πιθανή ολική απελευθέρωση με βάση την πορεία της επιδημίας

Οικονομική και Κοινωνική Δραστηριότητα (3ο στάδιο)

  • Πολιτισμός – Αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι

Την 1η Ιουνίου, στο τέταρτο στάδιο, είχε καθοριστεί να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω. Επίσης 1η Ιουνίου επανεκκινούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας. Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: Ζougla.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *