Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ανήσυχος εμφανίστηκε χθες στο Όσλο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ αναφορικά με τη κατάσταση στο Κόσοβο δηλώνοντας ότι η αποστολή επιπλέον στρατευμάτων εκεί(από τις εφεδρείες του ΝΑΤΟ) “δεν σημαίνει ότι η συμμαχία παραιτείται από μια πιθανή πολιτική λύση “. Ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος σχετικά με το αν η αποστολή επιπλέον 700 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, και η διατήρηση ενός τάγματος έτοιμο σε περίπτωση περαιτέρω ανάγκης σημαίνει ότι η συμμαχία αναμένει ότι οι συγκρούσεις μπορεί να μετατραπούν σε μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη, ειδικά μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από μια πολιτική λύση». Το μήνυμά μας τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν με καλή πίστη στον διάλογο που έχει διευκολυνθεί από την ΕΕ, και αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη».
Επιπλέον επεσήμανε ότι ” την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο Κόσοβο και στα Βαλκάνια.Γι’ αυτό βρισκόμαστε εκεί για πολλά χρόνια και τώρα αυξάνουμε την παρουσία μας στην περιοχή”. Επαναλαμβάνοντας ότι οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι “εντελώς απαράδεκτες”, ο ανώτατος αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας επεσήμανε ότι τα επιπλέον στρατεύματα θα σταθμεύσουν στο Κόσοβο για να “διασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον και να ηρεμήσουν οι εντάσεις”. Αποκάλυψε ότι η πρώτη ομάδα των επιπλέον 700 στρατιωτών είναι καθ’ οδόν και ότι είχε το τελευταίο διήμερο πλήρη ενημέρωση από το Νατοϊκό διοικητή στο στρατηγείο Νάπολι/Ιταλία Αμερικανό νάυαρχο Μουντς και τον επί τόπου Ιταλό διοικητή της KFΟR στη Πρίστινα.
Φτάνοντας στο Δημαρχείο του Όσλο χθες για να προεδρεύσει μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι συζητούν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο , κυρίως «πώς να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι «δεν εναπόκειται στη Μόσχα να έχει βέτο κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και το πιο σημαντικό, είναι ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι το πιο επείγον και σημαντικό καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος. Και ως εκ τούτου, πρέπει να έχουμε σε ισχύ έτοιμα σχέδια για την παροχή εγγυήσεων για την Ουκρανική ασφάλεια μετά το τέλος του πολέμου». Στο Όσλο, οι Σύμμαχοι συζήτησαν χθες επίσης την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας,που απαιτεί επίσης αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Οι Σύμμαχοι εξέτασαν και το πώς να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα).
Νέο πακέτο όπλων στο Κίεβο
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες το 39ο πακέτο όπλων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και δεκάδων εκατομμυρίων φυσιγγίων , αλλά προειδοποίησαν το Κίεβο ότι τα Αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εντός του καθαυτού Ρωσικού εδάφους. «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι με τους Ουκρανούς ιδιωτικά – σίγουρα ήμασταν σαφείς δημόσια – ότι δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Το υπουργείο άμυνας είπε ότι οι τελευταίες αποστολές στο Κίεβο θα ανεβάσουν τη συνολική αξία της Αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία στα 37,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της εισβολής από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να παρέχουν στην Ουκρανία ικανότητες για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της στο πεδίο της μάχης και τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις βοήθειας για την ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι το πακέτο των 300 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot, πυραύλους αεράμυνας Aim-7, συστήματα αεράμυνας Avenger και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Επίσης μέρος του πακέτου είναι πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars), βλήματα πυροβολικού 155 mm και 105 mm, πυρομαχικά άρματος 105 mm και πύραυλοι αεροσκαφών Zuni.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε χθες τη διεθνή κοινότητα να θέσει συγκεκριμένες «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία και τη γειτονική της Μολδαβία ως και να παράσχει στις χώρες διαρκή προστασία έναντι της Ρωσίας. Η έκκληση του έγινε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής 47 Ευρωπαίων ηγετών στη Μολδαβία. Στη σύνοδο κορυφής στο Κίσεναου στη Μολδαβία, ο Ζελένσκι είπε χθες ότι μίλησε σε «χώρες εταίρους» για τη δημιουργία ενός “δυνητικού συνασπισμού αεριωθούμενων αεροσκαφών και ενός συνασπισμού που θα παρέχει πυραύλους Patriot. Αυτή είναι η νέα μας πρωτοβουλία και την χρειαζόμαστε πραγματικά», ειδικά μετά την 20λεπτη διμερή συνάντηση που είχε με την φιλοδυτική πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού. «Πιστεύω ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τους γείτονές μας, για τη Μολδαβία λόγω της Ρωσίας, των επιθέσεων τους στην Ουκρανία και της πιθανής επιθετικότητας σε άλλα μέρη της Ευρώπης». Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στην Ουκρανία «απτές και αξιόπιστες» ισραηλινού τύπου εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον της υπόλοιπης ηπείρου. «Πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι μεταξύ της ασφάλειας που παρέχεται στο Ισραήλ και της πλήρους ιδιότητας μέλους», είπε ο Μακρόν.
*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής , ειδικός στα θέματα ΝΑΤΟ
Με πληροφορίες από:Ambassadorsatlarge.com
(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)
Πηγή: Ambassadorsatlarge.com
Related Post
Ακούστε Active Radio
Like us on Facebook








Leave a comment