ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΣΤEΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛH ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΛΕIΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕIΟ ΣΤΗ ΜOΣΧΑ Η ΡΩΣIΑ ΕΝ ΜEΣΩ ΔΙΑΜAΧΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕIΑ

Την παύση των δραστηριοτήτων της αποστολής της στο ΝΑΤΟ αλλά και της διπλωματικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) η Μόσχα, μετά την απέλαση οκτώ Ρώσων από τη συμμαχία σε μία διαμάχη για κατασκοπεία στις αρχές του μήνα.

Το ΝΑΤΟ είχε απελάσει οκτώ μέλη της αποστολής της Ρωσίας στη συμμαχία που ήταν «αδήλωτοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στις 6 Οκτωβρίου. Το βήμα αυτό σηματοδότησε τη συνέχιση της επιδείνωσης των σχέσεων Ανατολής-Δύσης που βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι σε αντάλλαγμα, το προσωπικό της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα θα στερηθεί τη διαπίστευση του από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ως αποτέλεσμα των εσκεμμένων κινήσεων του ΝΑΤΟ, πρακτικά δεν έχουμε καμία προϋπόθεση για στοιχειώδες διπλωματικό έργο και ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ αναστέλλουμε το έργο της μόνιμης αποστολής μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του έργου του επικεφαλής στρατιωτικού απεσταλμένου μας», ανέφερε ο Λαβρόφ.

«Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επείγοντα ζητήματα, μπορούν να επικοινωνήσουν για τα θέματα αυτά με τον πρεσβευτή μας στο Βέλγιο, ο οποίος διασφαλίζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Βασιλείου του Βελγίου», είπε, προσθέτοντας ότι η Διεθνής Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει ενημερωθεί για την κίνηση της Ρωσίας.

«Αναστέλλουμε τις δραστηριότητες της στρατιωτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Η διαπίστευση των υπαλλήλων της έχει ανακληθεί από την 1η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα συνεχίσει να προσποιείται ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ στο μέλλον.

Ωστόσο, σε απάντηση των ανακοινώσεων Λαβροφ, η συμμαχία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει επίσημη ειδοποίηση. «Έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του υπουργού Λαβρόφ στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

Οι οκτώ Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να αποχωρήσουν από τις Βρυξέλλες έως τα τέλη Οκτωβρίου, συρρικνώνοντας τη ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα σε μόλις 10 μέλη.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι τεταμένες. Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ για προκλητική δραστηριότητα κοντά στα σύνορά της και πρόσφατα πραγματοποίησε δικές της μεγάλες ασκήσεις.

«Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για κανέναν ισότιμο διάλογο, για κανένα κοινό έργο. Αν είναι έτσι, τότε δεν βλέπουμε μεγάλη ανάγκη να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο ορατό μέλλον, διότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη δηλώσει αδυναμία τέτοιων αλλαγών», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Ως αποτέλεσμα των στοχευμένων κινήσεων εκ μέρους του ΝΑΤΟ, δεν έχουμε καμία προϋπόθεση για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η συμμαχία δηλώνει αποφασισμένη να ενισχύσει την ασφάλεια των κρατών μελών της που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και την υποστήριξη της Μόσχας των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), το οποίο είχε συσταθεί ως μηχανισμός διαβούλευσης, είχε ανασταλεί μετά το 2014, αν και τα τελευταία χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μερικές συμβουλευτικές συναντήσεις.

Το ΝΑΤΟ πέρασε δεκαετίες εστιάζοντας στη Ρωσία, ωστόσο, υπό τον Τζο Μπάιντεν, στρέφει όλο και περισσότερο την προσοχή του στην Κίνα.

Από Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Ντάνι Βέργου | Euractiv.gr

Photo: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ [EPA-EFE/Lajos Soos]

19/10/2021  9:25 (ενημερώθηκε:  9:32)

 

 

 

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *