ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΡΩΣΙΚΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ. ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ. ΤΙ ΠΑΊΖΕΤΑΙ.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες,ανακοίνωσε χθες ότι ορισμένα Ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν ήδη μεταφερθεί στο έδαφος της χώρας του, προκαλώντας ευρύτερο προβληματισμό. Η ανάπτυξη μη-συμβατικών όπλων στη Λευκορωσία ,είναι αυτό το χρονικό διάστημα,ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητούνται σε δυτικούς υψηλόβαθμους διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους(ΝΑΤΟ-ΕΕ), ενώ οι δυτικές χώρες εξετάζουν διάφορους τρόπους στην ευρύτερη άμυνα της Ουκρανίας.

Προ λίγων βδομάδων πραγματοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. ο λεγόμενος «Τρόπος του Τσερνομπίλ», μια ετήσια πορεία των Λευκορώσων για την “επέτειο” της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ το 1986. Φέτος, ωστόσο, η πορεία διεξήχθη σε “ειδική” μορφή και σύνθεση , καθώς αντιπροσώπευε όχι μόνο μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης αλλά και μια διαμαρτυρία ενάντια στην ανάπτυξη Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο Λευκορωσικό έδαφος υπό το σύνθημα: «Όχι πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία» .Τον Δεκέμβριο του 2021 ο φιλορώσος και αυταρχικός πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι το μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας θα αφαιρεθεί από το Σύνταγμα της χώρας αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Άρθρο 18 του Λευκορωσικού Συντάγματος Η ακόλουθη φράση προτάθηκε να αφαιρεθεί: «Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας στοχεύει να καταστήσει την επικράτειά της ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά και το κράτος ουδέτερο». Αντίθετα, το Μινσκ πρότεινε πλέον να αντικατασταθεί με τη δήλωση: «Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας αποκλείει τη στρατιωτική επίθεση από το έδαφός της εναντίον άλλων κρατών».

.Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η προοπτική ανάπτυξης Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας τέθηκε επανειλημμένα, με αποφασιστική στιγμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ρωσο-Λευκορωσικής Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων βρισκόταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη των επαφών Μόσχας-Μινσκ.Ο Λουκασένκο και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσαν επίσημα ότι η Ρωσία παρέχει συνδρομή στη Λευκορωσία να εκπαιδεύσει πληρώματα αεροσκαφών ικανών να χρησιμοποιούν “αεροπορικά πυρομαχικά με ειδικές/μη-συμβατικές κεφαλές” για επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο Λευκορωσικό έδαφος θα θεωρούνταν ως δεδομένη , αν η Δύση μετέφερε τέτοια όπλα στην Πολωνία, τη Λιθουανία ή άλλες γειτονικές χώρες στη Βαλτική ή στην κεντρική Ευρώπη.

Ο Λουκασένκα παρουσίασε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Και ήδη από τις 25 Ιουνίου 2022, ο Λευκορώσος ηγέτης είχε ρωτήσει τον Ρώσο ομόλογό του στην Αγία Πετρούπολη για την επιθυμία του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Σε απάντηση, ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον Λουκασένκα ότι, εντός των προσεχών μηνών, η Ρωσία θα παραδώσει στη Λευκορωσία “πυραυλικά και τακτικά συγκροτήματα Iskander-M, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ικανά να χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους.” Μέχρι τις 26 Αυγούστου 2022, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρωθεί η μετατροπή του στρατιωτικού αεροσκάφους Su-24 της Λευκορωσίας σε ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα .

Σε μια σύνοδο κορυφής στο Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου 2022,ο Λουκασένκο ευχαρίστησε(!) τον Πούτιν «για την υποστήριξη στην αμυντική ικανότητα της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε υπηρεσία μάχης των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400 και Iskander που μεταφέρθηκαν από τη Μόσχα» . Στις αρχές Απριλίου 2023, ανακοινώθηκε επίσημα ότι, εκτός από τα πυρηνικά Su-24, δέκα Λευκορωσικά μαχητικά Su-25 είχαν τροποποιηθεί και επανεξοπλιστεί για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στις 14 Απριλίου, ο Λευκορωσικός στρατός ανέφερε ότι τα επιτελεία πτήσης και μηχανικής της Λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας και των Δυνάμεων Αεράμυνας της Λευκορωσίας είχαν ολοκληρώσει πρόσθετη εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας και της μαχητικής χρήσης των Su-25 του Λευκορωσικού στρατού. Η έκθεση επισήμανε χωριστά ότι οι πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί στη χρήση ειδικών πυρομαχικών της αεροπορίας(δηλαδή πυρηνικών όπλων)

Σε αυτή τη διαδικασία, τα πυρηνικά πυρομαχικά θα χρησιμοποιούν αναβαθμισμένες εκδόσεις της τακτικής πυρηνικής βόμβας PH-40 ή των «ειδικών πυρομαχικών αεροσκαφών για άμεση και γενική υποστήριξη στις επίγειες δυνάμεις», που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1991 . Για το σκοπό αυτό, τέσσερα ξεχωριστά «ειδικά πυρομαχικά αεροσκαφών» θα στεγαστούν σε ένα τυπικό κοντέινερ, με τα εμπορευματοκιβώτια πιθανότατα να μεταφέρονται στα σούπερ” εμπορευματοκιβώτια “NG225 ή NE1095. Επιπλέον, η βάση που στεγάζει αυτά τα πυρομαχικά πιθανότατα θα φιλοξενεί τουλάχιστον ένα συγκρότημα NGP3, ή ισοδύναμο συγκρότημα, για μεταφορικούς σκοπούς .Αν αυτό το συγκρότημα φιλοξενεί μεταξύ 10 και 12 οχήματα μεταφοράς, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν μεταξύ 40 και 48 ειδικά πυρομαχικά/πυρηνικά αεροσκαφών. Και αυτό θα ήταν αρκετό για αρκετές μάχιμες εξόδους ή πρόσθετους αερομεταφορείς, όπως αυτοί που φθάνουν από τη Ρωσία.Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής, δοκιμής, αποδοχής και προμήθειας εκσυγχρονισμένου Su-25SM, δύο ειδικά εναέρια πυρομαχικά (με άλλα λόγια, εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με πυρηνική ή θερμοπυρηνική γόμωση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βομβαρδιστικός οπλισμός στο αεροσκάφος. Μέχρι στιγμής, παραμένει ομιχλώδες αν το Μινσκ σήμερα έχει λάβει τις πλείστες πυρηνικές κεφαλές για τα τακτικά πυραυλικά του συστήματα. Αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το προσωπικό της Λευκορωσίας έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιθανή χρήση του. Για παράδειγμα, πληρώματα των πυραυλικών συστημάτων Iskander-M από τις Λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση στη Ρωσία και μάλιστα σε πεδίο εκπαίδευσης της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στα τέλη Απριλίου 2023.
Στο μεταξύ στις 24 Απριλίου, ο υπουργός άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν έκανε δηλώσεις σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων και τις σχέσεις με τη Δύση. Σύμφωνα με τον Κρένιν , όταν πρόκειται για το ποιος θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να καθοδηγείται από αυτό που είπε ο Λουκασένκα κατά την ομιλία του προς τον Λευκορωσικό λαό και την Εθνοσυνέλευση στις 31 Μαρτίου .. Σύμφωνα με τον Κρένιν, ο Λουκασένκο απάντησε «πολύ ξεκάθαρα» στην ερώτηση σχετικά με το αν μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ακόμη και αν αναπτυχθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Στην πραγματικότητα, κάποιοι είχαν αναφερθεί στην ιδέα ενός μηχανισμού «διπλού κουμπιού» στον οποίο τόσο το Μινσκ όσο και η Μόσχα θα έπρεπε να εγκρίνουν οποιαδήποτε χρήση , αλλά όπως φαίνεται σήμερα το “κλειδί” για τυχόν χρήση θα το έχουν οι Ρώσοι.

Και με βάση τις παρατηρήσεις του Λουκασένκο, υποστήριξε ο Κρένιν, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το Μινσκ(σε πολύ ειδική περίπτωση) θα εξουσιοδοτηθεί από το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει Ρωσικά τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία (εναέριες βόμβες FAB-500,) Αυτό από το Λευκορωσικό ΄δαφος αυξάνεται η εμβέλεια των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας . Επιπλέον, σύμφωνα με τον Πούτιν, η κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης /αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα έχει ολοκληρωθεί ως την 1η Ιουλίου(στο Χόμελ ή στη Μπρεστ). . Ωστόσο, μένει να δούμε αν η Μόσχα θα τοποθετήσει πράγματι αρκετά τακτικά πυρηνικά στο Λευκορωσικό έδαφος. Γενικότερα το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτή και άλλες απειλές της πυρηνικής “ποικιλίας “για να εμποδίσει τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο ως και να διευρύνει το “παράθυρο” για τις Ρωσικές δυνάμεις στο να ενισχυθούν και να ανασυνταχθούν ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτης

Με πληροφορίες από:Ambassadorsatlarge.com

 

 

 

 

 

 

(To αρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *