Breaking News
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19:00 Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΠΟΙΩ” ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”
ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΡΙΦΩΝ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ, 11-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: “THE LUXURY SIDE OF GREECE”, ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΞΑΒΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ: ΕΞΙ  ΑΛΛΑΓΕΣ  ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΩΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ
ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΖΑΜΠΟΡΕ
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ο ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΦΙΝΤΑΝ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛΕΡ ΣΕ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Με τη σφραγίδα Ερντογάν ως επικυρίαρχου στο πολιτικό σκηνικό (μετά τη νέα πανηγυρική επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές) ανακοινώθηκε η σύνθεση της 67ης κυβέρνησης της Τουρκίας, αφού πρώτα μέσα στο τελευταίο τριήμερο ορκίστηκε ως 13ος πρόεδρος της χώρας, ενώ παρέθεσε δείπνο σε δεκάδες υψηλόβαθμους καλεσμένους από πολλά κράτη και από όλες τις ηπείρους (προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών, πρέσβεις κ.ά.).

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν αποτελείται από 18 υπουργούς (εκ των οποίων μόνο μία είναι γυναίκα, αρμόδια για τις οικογενειακές/κοινωνικές υποθέσεις και πρώην πρέσβης στην Αλγερία, γεννηθείσα στο Βέλγιο), ενώ σημαντικά ονόματα που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 8-10 χρόνια στη γειτονική χώρα, ως και σε περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο, πέρασαν στην ιστορία. Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Μπεκίρ Μποζντάγκ (Δικαιοσύνης) κ.ά. Παρέμειναν στις θέσεις τους ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοκτσά, και ο υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ, ενώ ο εξ απορρήτων προεδρικός σύμβουλος επί σχεδόν 9 χρόνια, Ιμπραήμ Καλίν, είναι ο νέος διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, διαδεχόμενος τον Χακάν Φιντάν, που παρέλαβε χθες το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών από τον Τσαβούσογλου.

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζεται ηλικιακά από σχετικά νεότερους υπουργούς (μεταξύ 52-63 χρόνων), πλην ορισμένων εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων ο σχεδόν 70 χρόνων νέος υπουργός Αμυνας (μέχρι σήμερα αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων), στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ (που συμπληρώνει μισό αιώνα ως στρατιωτικός και διαδέχεται τον Χουλουσί Ακάρ).

Επίσης, 6-7 από αυτούς έχουν σπουδάσει (κυρίως μεταπτυχιακά) στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπως ο Χακάν Φιντάν στο Μέριλαντ, ο νέος αντιπρόεδρος Τσεβτέτ Γιλμάζ στο Ντένβερ του Κολοράντο, ο εκ νέου «τσάρος» (με δυνατές προσβάσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) της οικονομίας στο Εξετερ. Πάντως, αρκετοί από τους υπουργούς προέρχονται (καταγωγή) από κουρδικές περιοχές.

Αμυνας και Εξωτερικών

Ο νέος υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Γιασάρ Γκιουλέρ, κατάγεται από το Αρνταχάν (βορειοανατολική, κυρίως κουρδική περιοχή) και έχει διοικήσει μεγάλο αριθμό μονάδων ως και μείζονων σχηματισμών των χερσαίων δυνάμεων (4ο Σώμα Στρατού, Στρατοχωροφυλακή, υπαρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγός χερσαίων δυνάμεων και επί σχεδόν 5 χρόνια προΐστατο του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων). Είναι στους διαδοχικούς βαθμούς του στρατηγού πάνω από 12 χρόνια και έχει ασχοληθεί πολύ με τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας (Ιράν, Ιράκ, ως και τις μέχρι τώρα 4 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία). Εχει υπηρετήσει στο συμμαχικό στρατηγείο της Νάπολι του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, ως και επικεφαλής την περίοδο 1996-1998 της τουρκικής αποστολής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Λόγω της παρουσίας του Ακάρ δεν έχει εμφανιστεί πολύ δημόσια με δηλώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Στις συνόδους της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εμφανιζόταν πάντα στις συνεδριάσεις με χαμηλούς τόνους. Εχει ασχοληθεί με τα θέματα πληροφοριών και είναι μαζί με τον Ακάρ, τον πρώην αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων και της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, Ουμίτ Ντουμτάρ, οι τρεις στρατιωτικοί «σωματοφύλακες» του Ερντογάν, που τον στήριξαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 στην αποτυχημένη απόπειρα των γκιουλενιστών να ανατρέψουν τον Τούρκο πρόεδρο. Είχε πολυδιάστατη εμπλοκή στη Λιβύη και πραγματοποίησε 5 ειδικά ταξίδια στην Τρίπολη, για την οργάνωση της μυστικής υπηρεσίας και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των κυβερνήσεων Σάρατζ και Ντμπεϊμπά.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είναι πολύ κοντά στον Ερντογάν επί 13 χρόνια. Ο ρόλος του καθοριστικός στην αναβάθμιση των σχέσεων της Αγκυρας με όλα τα αραβικά κράτη, το ισλαμικό Ιράν, τον Καύκασο, την κυβέρνηση της Τρίπολης, τα τσλαμικά σχολεία στη Σομαλία, τις αφρικανικές ελίτ, ενώ διατηρεί σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάε Πατρούτσεφ. Διατηρεί στενές σχέσεις με την πακιστανική μυστική υπηρεσία, τον Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ, τη σκληροπυρηνική ταξιαρχία «Αλ Κουντς» της ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς/IRGC (συνεργάστηκε στο Ιράκ με τον δολοφονηθέντα από τους Αμερικανούς στη Βαγδάτη υποστράτηγο/αρχηγό της ταξιαρχίας, Σολεϊμανί, με Ιρακινούς σουνίτες, αλλά και Κούρδους πολιτικούς).

Επί των ημερών του, η MIT πραγματοποίησε αποστολές απαγωγής γκιουλενιστών σε Μολδαβία, Κόσοβο και αφρικανικά κράτη. Συνόδευε πάντοτε στο εξωτερικό τον Ερντογάν, μαζί με τους Ακάρ, Καλίν κ.ά. Εχει κάνει ορισμένες μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, είναι ενταγμένος στο διπλωματικό σώμα, με παρουσία σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές σχολές, και ήταν παρών στην πρώτη ώρα της προχθεσινής τετ α τετ συνάντησης του Ερντογάν με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για το θέμα της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημα δεν υπάρχουν ομιλίες ή αναφορές του για Ελληνοτουρκικά/μειονότητα μουσουλμανική στη Θράκη και Κυπριακό, ενώ ήταν εμφανής η παρουσία του μαζί με τον Ερντογάν στις επισκέψεις του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο, και ειδικά στο προ τριών χρόνων παράνομο άνοιγμα στα Βαρόσια.

Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν να έχει λίαν ικανοποιητικές γνώσεις για θέματα πυρηνικά (υπηρέτησε στη Βιέννη στη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια, στο Διεθνές Ινστιτούτο Αφοπλισμού, επίσης στην αυστριακή πρωτεύουσα, στο Γραφείο Βιομηχανικών Ζητημάτων του ΟΗΕ κ.ά.). Πάντως, για το πρόσωπο και τις δραστηριότητές του επί χρόνια κυριαρχεί «σκεπτικισμός» σε δυτικές πρωτεύουσες και στο Ισραήλ (Μοσάντ). Συμμετείχε σε όλες τις πρόσφατες τετραμερείς συνόδους Τουρκίας, Συρίας, Ρωσίας, Ιράν που έλαβαν χώρα στη Μόσχα για το συριακό ζήτημα.

Συμπερασματικά, οι Φιντάν και Γκιουλέρ δεν έχουν ασχοληθεί με τα δικά μας θέματα (εμφανώς). Απαιτούν, όμως, τεράστια προσοχή λόγω γνώσεων, κινήσεων και διαφόρων «διαδρόμων». Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση (δίμηνο-τρίμηνο) θα ακολουθήσουν τα βήματα των προκατόχων τους, Ακάρ και Τσαβούσογλου, με κύρια θέματα το Προσφυγικό, το Συριακό και με επικυρίαρχο προς το παρόν/τρέχουσες εβδομάδες την περίπτωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής , ειδικός στα θέματα ΝΑΤΟ

Mε πληροφορίες από:Εleftherostypos.gr

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Εleftherostypos.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *