ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΖΩΠYΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙAΣ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠOΜΠΗ – ΕΝΤΟΛH ΕΚΚEΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΡΟΔOΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜAΤΑ, ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦEΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟY ΟΙ ΦΛOΓΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αττική καθώς νέα αναζωπύρωση ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη ενώ το μέτωπο στον Άγιο Στέφανο έχει εξαπλωθεί νότια και έχει φτάσει στις παρυφές της Σταμάτας σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 με εντολή εκκένωσης σε Βαρυμπόμπη,  Σταμάτα και Ροδόπολη. 

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς με τη βοήθεια και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Αστυνομία απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή της πυρκαγιάς και τους οικισμούς που είχαν εκκενωθεί από νωρίς.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φωτιά ξεκίνησε απέναντι από τις Αφίδνες, πέρασε την εθνική οδό, κινήθηκε βόρεια προς το Καπανδρίτι και στη συνέχεια γύρισε νότια όπου έφτασε σχεδόν έως τη Λίμνη Μαραθώνα και τώρα εντοπίζεται το πρόβλημα προς την πλευρά του Αγίου Στεφάνου.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια όπως επίσης και προς την πλευρά του Κρυονερίου και της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Είχε προηγηθεί μια καταστροφική πορεία της φωτιάς η οποία πέρασε από την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τις Αφίδνες και το Κρυονέρι, ενώ με αλλεπάλληλα μηνύματα το 112 καλούσε κατοίκους από Λίμνη Μαραθώνα, Καλέντζι, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Μαλακάσα και Σφενδάλη να εκκενώσουν τους οικισμούς. 

Νωρίτερα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν εργοστάσιο που είχε παραδοθεί στις φλόγες Αφίδνες. Η πυρκαγιά είχε ζώσει το κτίριο το οποίο και κατέρρεε καθώς οι φλόγες ξεπηδούσαν από την οροφή. 

Σε εξέλιξη είναι επίσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγο στα Άνω Λόσια η οποία καίει χαμηλή βλάστηση αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει φτάσει κοντά στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Οι αρχές δίνουν μάχη στο Πευκόφυτο, που είχε εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός  Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με νέο μήνυμα του 112. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αναφορές στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Αστυνομία και Πυροσβεστική για να τους απομακρύνουν. Οι κάτοικοι των δύο οικισμών καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα, μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

 

 

 

Φωτιά ξέσπασε στο Σούνιο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Σούνιο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση βορειοανατολικά μεγάλου ξενοδοχείου χωρίς να απειλεί τις εγκαταστάσεις ή κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σχετική ανάρτηση του Αντιδήμαρχου οικονομικών υπηρεσιών Δήμου Λαυρεωτικής Πρόεδρος Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ. αναφέρει ότι «Έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λαυρίου, του Δήμου Λαυρεωτικής και εθελοντών. Η φωτιά φαίνεται ότι ελέγχεται».

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει εγκαταστάσεις παιδικών κατασκηνώσεων για τη φιλοξενία πυροπλήκτων

Για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική, ο Δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πληγέντων τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων, στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης.

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια 450 άτομα.

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *