Breaking News
ΑIΓΥΠΤΟΣ: «ΦΡΕΝIΤΙΔΑ ΕΚΤΕΛEΣΕΩΝ» ΚΑΤΑΓΓEΛΛΕΙ Η ΔΙΕΘΝHΣ ΑΜΝΗΣΤIΑ
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ” 1/12/2020
«ΡΙΝΓΚ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚH «ΑΣΠIΔΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΣΤHΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΤΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.
ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΟΦ: ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΒΛAΣΗΣ: Η ΕΛΛAΔΑ ΩΣ ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚH ΔYΝΑΜΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ
ΤΖEΦΡΙ ΠAΙΑΤ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛIΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
ΣΤΟ ΧΕIΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚHΣ ΚΡIΣΗΣ ΚΑΙ ΝEΩΝ ΠΡOΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: “ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΙΣΤΗΣ”
ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΟIΞΕΙ ΤΑ ΜAΤΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚO RAPID TEST ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪO;
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ GOOGLE – OVH ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ CLOUD
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: ΝΕΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΗΜΕΡΑ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
Η ΣΑΟΥΔΙΚH ΑΡΑΒIΑ ΑΡΝΕIΤΑΙ ΚAΘΕ ΕΜΠΛΟΚH ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟY ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΠΙΣΤHΜΟΝΑ
ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ
2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΔΥΝΑΤOΤΗΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓHΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟYΝΤΩΝ ΝΟΜΙΚA ΠΡOΣΩΠΑ ΑΠO ΟΦΕΙΛEΣ ΣΕ ΔΗΜOΣΙΟ ΚΑΙ ΕΦΚΑ ΜEΧΡΙ ΤΙΣ 31.12.2020
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: 111 ΘAΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 2.199 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ – ΣΤΟΥΣ 596 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: “ΟΙ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ”
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΜΥΝΑ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Του Γιάννη  Μαντζίκου*

Ενα νέο μέτωπο προσθέτει στα πολλά που έχει μέχρι τώρα ανοίξει ο Πρόεδρος Τραμπ με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου του για απόσυρση έως και 15.000 Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις στην Γερμανία. Εν τούτοις, η κόντρα του με την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης κρατάει καιρό και δεν αφορά μόνο το ζήτημα αυτό και αλλά και τη νατοϊκή συμμαχία.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θα αποσυρθούν περίπου 9.000 στρατιώτες, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν έχει ήδη υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Σαν πρόθεση, η μεταφορά αμερικανικών βάσεων από την Γερμανία σε άλλες χώρες και εν προκειμένω στην Πολωνία, είναι παλιά και συνδέεται με την πάγια θέση του Προέδρου Τραμπ ότι το Βερολίνο επωφελείται από την παρουσία των στρατευμάτων, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει επαρκώς στα έξοδά τους.

«Εφόσον φτάσουμε στην απόσυρση μέρους των αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων, θα το λάβουμε αυτό υπόψη. Εκτιμούμε τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας αναγνώρισε προβλήματα στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας: «Είμαστε στενοί εταίροι στη διατλαντική συμμαχία. Αλλά: Είναι περίπλοκο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί συνολικά είναι πολύ πιο επικριτικοί απέναντι στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα τους. Μια δημοσκόπηση το 2018 αποφάνθηκε ότι στην Γερμανία το 42% των πολιτών έβλεπε θετικά την αποχώρησή τους και μόνο το 37% τάσσονταν αντίθετο.

Οι Γερμανοί συχνά θεωρούν ότι οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα τους πρωτίστως υπηρετούν τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αντί τα δικά τους. Στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές υποδομές που έχτισαν με την πάροδο των δεκαετιών οι αμερικανοί, όπως αεροδρόμια και νοσοκομεία, χρησιμοποιήθηκαν πολύ κατά τους πολέμους που διεξήγαγε η υπερδύναμη στην Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν περισσότερο πιθανό να απορριφθούν τα αιτήματα των ΗΠΑ για μεγάλη αύξηση των πληρωμών και να υπάρξει σημαντική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως. Συνολικά υπηρετούν επί γερμανικού εδάφους περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απασχολούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Από τις βάσεις στην Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται και πολλοί τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων.

 

Το πρόβλημα του ΝΑΤΟ

Η έντονη πίεση του Ντόναλντ Τραμπ ώθησε πολλές από τις χώρες του ΝΑΤΟ (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία) να συμφωνήσουν σε μια νέα κατανομή των οικονομικών βαρών για την υποδομή που χρησιμοποιούν και τα 29 μέλη. Αναλογικά ΗΠΑ και Γερμανία συνεισφέρουν πλέον το ίδιο στο κοινό ταμείο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ — όπως και προκάτοχοί του — έχει επικρίνει επανειλημμένα τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά τη Γερμανία, διότι κατ’ αυτόν δεν συνεισφέρουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Από το 2021 η Γερμανία θα συμβάλλει στο κοινό ταμείο της νατοϊκής συμμαχίας με το ίδιο ποσοστό επί του ΑΕΠ όπως οι ΗΠΑ. Όπως επιβεβαίωσε το ΝΑΤΟ, την περασμένη Πέμπτη, οι 29 χώρες-μέλη συμφώνησαν σε μια νέα κατανομή των οικονομικών βαρών λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στο Λονδίνο.

*Ο Γιάννης  Μαντζίκος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ, Αφρικανική Πολιτική στο SOAS και Free State της Νοτίου Αφρικής. Γράφει για διεθνή θέματα και τρομοκρατία και είναι ο ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου “Al Qaeda: The Transformation of Terrorism in the Middle East and North Africa” (Praeger 2015).

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *