ΚΥΠΡΟΣ
ΑΜΜOΧΩΣΤΟΣ: EΚΤΑΚΤΟ ΕΘΝΙΚO ΣΥΜΒΟYΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚYΠΡΟ – ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ε.Ε ΚΑΙ ΟΗΕ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΥΡΙΟ

Έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου. Για την νέα πρόκληση της Άγκυρας θα ενημερωθούν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και οι πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ. Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί την Άγκυρα  να σταματήσει άμεσα την παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο. Συνάντηση Δένδια – Αναστασιάδη την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα μετά τις σημερινές εξαγγελίες του Ερσίν Τατάρ και του Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Κύπρου συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για αύριο στις 11 το πρωί, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένες οδηγίες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.

Στις 4 μ.μ. σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Στις 5 μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

 

Από τα κατεχόμενα όπου βρίσκεται για την επέτειο της εισβολής, ο Τ. Ερντογάν, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η ανακοίνωση για άνοιγμα της Αμμοχώστου αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Αναφερόμενος στους Ελληνοκύπριους, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974». Οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να ξοδέψουμε στην Κύπρο»,  προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές προθέσεις για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, είναι ακόμα στο τραπέζι».

 

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που καλεί την Τουρκία  να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

«Αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει: 

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», επισημαίνεται.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Στην Κύπρο την Τετάρτη ο Ν. Δένδιας

Στο Ισραήλ και την Κύπρο θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου γύρω στις 14:00.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς.

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *