ΕΛΛΑΔΑ
ΑΛΛAΖΕΙ Η ΗΓΕΣIΑ ΤΗΣ AΜΕΣΗΣ ΔΡAΣΗΣ – ΠEΝΤΕ ΜEΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣ, ΚAΜΕΡΕΣ ΣΕ ΣΤΟΛEΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚA

Συνεχή επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων αλλά και εφοδιασμό με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών, είναι μερικές από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο αναβάθμισης της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, εξήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Άμεσης Δράσης αλλά και στην ηγεσία της ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρχει «καμία ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας».

Πιο αναλυτικά, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ ομάδας αστυνομικών ΔΙΑΣ και τριών Ρομά που επέβαιναν σε ΙΧ, ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας του παρέδωσε το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ σχετικά με το περιστατικό, με τον υπουργό να σημειώνει πως «όσα έγιναν ως τώρα σε επίπεδο δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι τα απολύτως προβλεπόμενα από τους Νόμους» υπογραμμίζοντας πως «τίποτα και κανένα περιστατικό δεν περνά και δεν πρέπει να περνά, χωρίς αξιολόγηση».

Με αφορμή αυτή την έρευνα το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε αλλαγές με μία από τις βασικές ανακοινώσεις αυτή των αλλαγών στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης αλλά στη διάταξη δυνάμεων, με αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης με στόχο μία αστυνομία φιλική στον πολίτη και τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα.

Επιπλέον, ανέφερε και πως «μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμες καταγγελίες δεν γίνονται αποδεκτοί», σχετικά με τα όσα ακούστηκαν μετά το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα.

Αναλυτικά τα 5 μέτρα αναβάθμισης και δύο θεσμικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος

1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.

2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.

3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.

4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

«Πέραν των ανωτέρω πέντε πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο προωθούμε τους επόμενους τρεις μήνες το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα.

Και, δεύτερον, είμαι σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, 12:03

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *