ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΝΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕ ΛΑΠΙΝΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν και τον πρόεδρο της Κνεσέτ (της ισραηλινής Βουλής) Γιαρίβ Λέβιν ότι κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας και το κόμμα του Λαπίντ, Yesh Atid.

Το χθεσινό πολιτικό θρίλερ ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και διεργασίες του Λαπίντ και των ηγετών των υπόλοιπων κομμάτων. Οι ελπίδες επιτυχίας του κεντρώου Λαπίντ, ωστόσο, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από νωρίς, όταν το κόμμα του Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με το επίσης κεντρώο κόμμα «Μπλε και Ασπρο» του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Αργά το βράδυ, η  απόφαση του Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Λαπίντ χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα συμμετέχει σε κυβέρνηση του Ισραήλ. Στη νέα, άκρως ετερόκλητη ιδεολογικά, κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης το αριστερό κόμμα Μέρετς και εκείνο του δεξιού πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι νομοθέτες θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε διάστημα 10 ημερών. Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι ο συνασπισμός, ο οποίος έχει  πλειοψηφία  61 εδρών στην Κνεσέτ των 120 εδρών, μπορεί να αποτύχει. Όπως αναφέρει τουλάχιστον η Times of Israel τουλάχιστον ένας βουλευτής του Yamina, o Νιρ Ορμπάχ φέρεται να σκέφτεται να καταψηφίσει τον νέο συνασπισμό.

Τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, ο Γιαρίβ Λεβίν που ανήκει στο κόμμα Λικούντ, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει κατά μερικές ημέρες την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια στο διάστημα αυτό να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου.

Αν η νέα κυβερνήση καταφέρει να περάσει και τον τελευταίο «σκόπελο» τότε θα δώσει τέλος στη 12χρόνη διακυβέρνηση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αν αποτύχει, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τις πέμπτες εκλογές του μέσα σε δύο χρόνια.

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *