Breaking News
ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»-ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
ANTI-DRONES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: XAMHΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ 28 (ΑΝΑΠΤΥΞΗ)
Ο EΛΛΗΝΑΣ IΚΑΡΟΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝIΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛEΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝIΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧOΤΖΑ
ΕΙΜΑΙ ΔΕΚΑΕΦΤΑΡΗΣ…
Η ΑΔΥΝΑΜIΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ «ΣΩΖΕΙ» ΑΠΌ ΤΟ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
EΠΙΚIΝΔΥΝΗ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ!
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΙΣΤΣΕΡΤΣ: ΝΈΑ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΡΑΝΤ
Η ΤΟΥΡΚIΑ ΣΤΗΝΕΙ ΠΑΓIΔΑ DE FACTO ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ
Η ΚΥΠΡΙΑΚH ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT ΣΤΟ ΕΠIΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝAΝΤΗΣΗΣ ΠΑΥΛOΠΟΥΛΟΥ – ΜΠΑΡΝIΈ
ΚΡΟΑΤΙΑ: ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΙΚΑΝΤΕ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
21 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΔΙAΛΟΓΟΣ ΤΣIΠΡΑ – ΜEΡΚΕΛ ΣΤΟΥΣ FT ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ, AΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ S400

Του Αθανάσιου.Ε.Δρούγου*

1) Μέσα στον Aπρίλιο συμμετείχα σε δυο κλειστα -υψηλόβαθμα συμπόσια(από πλευράς συμμετέχοντων) ώς και έδωσα 3 διαλέξεις σε Στουτγκάρδη και Ζυρίχη. Εκεί συζητήθηκαν πολλά τρέχοντα θέματα του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η περίπτωση της ανάπτυξης του ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος/διευρυμένης αεράμυνας S-400 στην Tουρκία. Σε ένα απο τα συμπόσια συμμετείχαν δύο ανώτατοι Tούρκοι αξιωματικοί, που εκτενώς αναφέρθηκαν στίς Pωσο-Tουρκικές σχέσεις στο Συριακό, στην ανατολική Mεσόγειο και στην κρίση με τις ΗΠΑ.

2) Πρώτα άπο όλα επειδή ακούγονται και γράφονται ασυναρτησίες. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πύραυλοι εναλλακτικά να αναπτυχθούν στο Κατάρ. Αυτοί που λένε τέτοια δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται. Το Κατάρ διαθέτει σωρεία δυτικών εξοπλιστικών συστημάτων(εναέριων). Με τίποτα δεν θα ήθελαν οι δυτικοί το ρώσικο σύστημα εκει. Επιπλέον το Κάταρ φιλοξενεί το προωθημένο στρατηγείο της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ που εδρεύει στην Τάμπα-Φλόριντα. Ειδικότερα στην βάση Αλ Ουντέιντ λόγω των επιχειρήσεων σε Ιράκ-Αφγανιστάν και Συρία, έχει την έδρα του ο αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, και απο έκει εποπτεύει τις σχεδόν καθημερινές αεροπορικές αποστολές στα πλαίσια της διασυμμαχικής επιχείρησης(Ιnherent Resolve)79 συμμαχών κρατών των ΗΠΑ κατά τρομοκρατών-isis ka ). Ούτε συζήτηση. Επίσης δεδομένης της έντασης στον κόλπο των πετρέλαιων, το Κατάρ δεν επιθυμεί την όποια περαιτέρω ένταση με το Ιραν.(παρά τις κάλες σχέσεις της Τεχεράνης με την Μόσχα και την Άγκυρα)

3) Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν στο αδελφό κράτος της Τουρκίας που είναι το Αζερμπαιτζάν στο Νότιο Καύκασο. Το Μπακού διαθέτει δύο πυροβολαρχίες S300 pmu-2 απο το 2010..Oμως το Αζερμπαιτζάν συνεργάζεται σε πόλλα προγράμματα με τους Aμερικανούς και Iσραηλινούς σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου το S-400 θα ήταν αρκετά «εκτεθειμένο….. Σε δυτικους. Το ότι υπάρχει πολυεπίπεδη παρουσία Τούρκων στρατιωτικών στην χώρα, ως και Αζέρων στις σχόλες επιτελών της Τούρκιας είναι γνώστο.

4) Βάσει όλων των εισηγήσεων-εκτός πολύ  απρόβλεπτων εξελίξεων-ολοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες υποστηρίζουν οτι η πρώτη πυροβολαρχία θα έρθει μέσα στον Ιουλιο, στην Τουρκία. Συζητήσεις έχουνε γίνει για το αν θα μεταφερθεί απο αέρος με γιγάντιαια μεταγωγικά αεροσκάφη ή απο το λιμάνι του Νόβοροσισκ στην Σινώπη ή άλλη Παρευξεινιόπολη. Οι ίδιες πήγες έλεγαν ότι ήδη οι Τούρκοι στους S-300 έχουν παρακολουθήσει ενημερώσεις στο Αζερμπαιτζάν,ενώ στην Τουρκία μάζι με τους πυραύλους θα αφιχθούν σταδιακά περίπου 200 Ρώσοι ειδικοί, μαζί με τον Υπαρχηγό Αεράμυνας/εκτιμάται οτι οι πύραυλοι θα ειναι επιχειρησιακά έτοιμοι προς τα τέλη του έτους .

5) Σε ένα άπο τα συμπόσια έγινε σχετική συζήτηση(εν μέσω ερωτήσεων) για το ποιές ειναι οι πιθανές περιόχες εγκατάστασης των πυροβολαρχιών. (Σε κάποια στίγμη θα τις αποκαλύψω, γιατι έχει γίνει προεργασία υπο την προσωπική επίβλεψη του Υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ). Πάντως η μία άπο τις τρείς περιοχέες αποτελεί έκπληξη….Οι Τούρκοι εκφράζονται αρνητικά για τις ΗΠΑ, γιατί στην διάρκεια της Συριακής κρίσης, κάτ αρχήν οι Αμερικανοί έστειλαν στις περιοχές που συνορεύουν με την Σύρια(Γκαζιαντέμπ-Καράμαν ,Μάρας),συστήματα Ρatriot-3. Οπως και οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί και οι Ισπάνοι. Οι Τούρκοι επικρίνουν τους Αμερικανούς, ότι τα απέσυραν γρήγορα και τα φόρτωσαν απο το λιμάνι του Ισκεντερούν ,στέλνοντας τους πισω στις ΗΠΑ-Δυτική Ευρώπη.Ετσι υποστηρίζουν άφησαν «ευάλωτη» την χώρα τους σε πυραυλικές άπειλες.

6)Σημειώνω οτι αναφορικά με τα F-35 ;Hδη υπάρχουν στην αεροπορική βάση Luke στηνAριζόνα 8 πιλοτοι και περίπου 40 άτομα ως προσωπικό υποστήριξης. Σχεδόν κάθε μήνα τους επισκέπτονται οι υπεύθυνοι του γράφειου Ακολούθου Αμυνας της Τουρκιας στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτων.Μέσα στις επόμενές εβδομάδες θα αφιχθούν άλλοι 4 Τουρκοι πιλότοι. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε συνεκπαίδευση των Τούρκων πιλότων με αντίστοιχα πληρώματα αεροσκαφών απο την Μ.Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.( Εχω πλήρη εικόνα ορισμένων κοινών εκπαιδεύσεων.) Αν έρθουν τα Τούρκικα F-35 θα έχουνε ως βάση τις αεροπορικές εγκαταστάσεις της Μαλατείας.

7) Επειδή το Ρώσικο σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο, πόλλες χώρες που διαθέτουν S-300 διάφορων τύπων, κάνουνε ορισμένες ασκήσεις σε ετήσια βάση. Στην γειτονική Βουλγαρία επειδή οι νεότεροι αξιωματικοί, δεν έχουνε εκπαιδευτεί σε Ρώσικα όπλα, για τις δόκιμες του S300pmu1 ανακαλουνται απο την αποστρατεία παλιότεροι αξιωματικοί που έχουνε εκπαιδευτεί σε αύτο και ευρύτερα σε Ρώσικα οπλα.. Μέτα το τέλος των δοκιμών επανέρχονται στην πολιτική τους ζωή και καθημερινότητα. Οι δοκιμές γίνονται σε μέγαλο πέδιο βόλης κόντα στην μεθοριακή ζώνη με την Ρουμανία/κοντα στον Δούναβη. Η Βουλγαρία -έχει ήδη κλείσει-την προμήθεια 8 αεροσκαφών F-16. Για τον εκσυχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της.

*Διεθνολόγος, Στρατιωτικός Αναλυτής

 

 

 

 

(Σημ: To άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Analystsforchange.org

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!