ΕΥΡΩΠΗ
ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΛΟΒΑΚΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Εννέα Σλοβάκοι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το μποϊκοτάζ του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο προς τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και να αξιολογήσει κατά πόσον παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ, σε επιστολή που υπογράφουν και άλλοι ευρωβουλευτές και εστάλη στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.

Ο Φίτσο απαγόρευσε στην TV Markíza και στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Denník N, SME και Aktuality να εισέλθουν στα κυβερνητικά γραφεία και να συμμετάσχουν στην πολιτική συνεδρίαση του Smer. Χαρακτήρισε επίσης τα μέσα ενημέρωσης ως «εχθρούς», ενώ αναμένεται να ασκηθεί παραπάνω «έλεγχος» στα διαπιστευτηριά τους.

«Είναι απλώς ένα πρώτο άμεσο μήνυμα σε μια σειρά από βήματα που μπορείτε να περιμένετε από τους Σλοβάκους ευρωβουλευτές», δήλωσε στο Euractiv Σλοβακίας ο ευρωβουλευτής Βλάντιμιρ Μπίλτσικ (ΕΛΚ) ο οποίος υπέγραψε την επιστολή και χαρακτήρισε τις ενέργειες του Φίτσο «απαράδεκτες» και «πρωτοφανείς».

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης ευρωβουλευτές του Renew Europe και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Smer που πρόσφατα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μπίλτσικ, επίσης σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον φάκελο θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ έως το τέλος του έτους.

Ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην ΕΕ περισσότερα εργαλεία για την καταπολέμηση των παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, εισάγοντας λειτουργικός ορισμούς για βασικούς όρους και επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον ενός κράτους μέλους. Η Σλοβακία, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ταχθεί υπέρ του νόμου στο Συμβούλιο.

Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού της Σλοβακίας διοικείται τώρα από το μέλος του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος Μαρτίνα Σιμκοβίτσοβα – μια πρώην εργαζόμενη του διαδικτυακού TV Slovan, το οποίο  και θεωρείται συνωμοτικός ιστότοπος από το πρόγραμμα παρακολούθησης Konšpirátori.sk.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εννοεί σοβαρά την υπεράσπιση των δικών της αξιών, θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη Σλοβακία», δήλωσε η Μπεάτα Μπαλόγκοβα, αρχισυντάκτρια της SME μιας από τις εφημερίδες που μποϊκοτάρονται.

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *