ΔΙΕΘΝΗ
ΈΝΑ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα συνεισφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια στις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμοπαθών στο Αφγανιστάν, μετά τις εκκλήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε η κυβέρνησή της αργά το βράδυ χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας την Τρίτη.

Η Ταϊβάν δεν είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, λόγω της πίεσης της Κίνας, που θεωρεί τη νήσο αποσχισμένη επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και διά της βίας αν χρειαστεί. Όμως προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να δείξει ότι είναι υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Η προεδρία της Ταϊβάν ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι η νήσος θα προχωρήσει στη δωρεά με «ανθρωπιστικό πνεύμα», για να βοηθηθούν τα θύματα της καταστροφής, «ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Ωστόσο η Ταϊβάν δεν θα αναπτύξει στη χώρα ομάδες έρευνας και διάσωσης, απόφαση που πήρε αφού διαβουλεύθηκε με άλλα κράτη και έλαβε υπόψη ειδικά τις δυσκολίες στη μεταφορά τους, πρόσθεσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

Η Ταϊβάν, νήσος που βρίσκεται επίσης σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στέλνει συχνά σωστικά συνεργεία σε πληγείσες περιοχές σε διεθνές επίπεδο. Από την πλευρά της, η Κίνα διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στο Αφγανιστάν, όμως δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.

Η Ταϊπέι και το Πεκίνο ενεπλάκησαν σε αντεγκλήσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Η νήσος έκανε γνωστό πως θα δωρίσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για να χορηγηθεί βοήθεια στους πρόσφυγες και για την ανοικοδόμηση. Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα δωρίσει 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ταϊβάν ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη δωρεά αυτή για πολιτικούς σκοπούς. Η Ταϊπέι το αρνήθηκε, διαβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια δόθηκε «από την καρδιά μας».

Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Εντωμεταξύ οι αρχές στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τις έρευνες για επιζώντες. Περίπου 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, πρόσθεσε ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών στο Reuters.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *