ΔΙΕΘΝΗ
AΝΟΙΞΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Παναγιώτατος, σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τα έργα αποκατάστασης αλλά και για το άνοιγμα του ιστορικού Μοναστηριού στους επισκέπτες. 

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά άνοιξε εχθές, μετά από πέντε χρόνια στα οποία γινόταν εργασίες αποκατάστασης, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δίνει ένα ακόμα σόου. Συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση, τόσο με την Παναγία Σουμελά όσο και με την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, τον παρακολουθούσαν από γιγαντοοθόνη οι οπαδοί και οι αρμόδιοι των εκδηλώσεων περιμένωντας να δώσει το σύνθημα.

Μάλιστα, στα σχετικά πλάνα φαίνεται η τουρκική σημαία στην κεντρική πύλη της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, όπως και ορειβάτες στην περίπτωση της Παναγίας Σουμελά, οι οποίοι ανάρτησαν μία κυριολεκτικά… τεράστια, σημαία της γείτονος.

Στις 15 Αυγούστου η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου από τα εγκαίνια όπου ανακοίνωσε: «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά, τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων». Ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην του προσεχούς μηνός Αυγούστου».

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν «τα γυρίζει» για τη Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του Ελληνισμού και ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να περιμένει από εδώ και στο εξής την επίσημη κρατική άδεια, κατόπιν της προφορικής αναφοράς του Τούρκου Προέδρου.

Πηγή: Orthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *