ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝ. ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Τηρώντας τον «άγραφο νόμο», που επιβάλει τις ισορροπίες ακόμη και στις επικοινωνίες με την Αθήνα και την Άγκυρα, ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε χθές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια στιγμή που η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις κλιμακώνεται, ενώ αντιθέτως οι ελληνοαμερικανικές σχεσεις δείχνουν να περνούν έναν όψιμο μήνα του μέλιτος.

Χθες υπήρξε μια ανευ ορίων επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της κυβέρνησης Μπάιντεν με αφορμή την υπόθεση του θανάτου 13 τούρκων αξιωματικών και αστυνομικών που κρατούνταν αιχμάλωτοι του ΠΚΚ στο όρος Γκαρά στο Βόρειο Ιράκ, κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού Στρατού για την απελευθέρωσή τους.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ ότι «αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, που κατηγόρησε λίγο πολύ την Ουάσιγκτον ότι συνεργάζεται με τρομοκράτες.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μπλίνκεν με τον Μ. Τσαβούσογλου φρόντισε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο των 13 Τούρκων και να επαναβεβαιώσει τη θέση ότι το ΠΚΚ που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση φέρει την ευθύνη», χωρίς αυτό όμως να είναι αρκετό για να καλύψει το βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο κ. Μπλίνκεν ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στον «στρατηγικό χαρακτήρα» των σχέσεων, περιορίσθηκε σε αναφορά στη «μακροχρόνια σημασία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας». Οι αναφορές του όμως στην «σημασία των δημοκρατικών θεσμών και της περιεκτικής (σ.σ. χωρίς αποκλεισμούς) διακυβέρνηση και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων» είχαν σαφές περιεχόμενο και στόχευση με δεδομένο και τα όσα είχαν προηγηθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες με την ανταλλαγή έντονων ανακοινώσεων για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαλύοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν στην Άγκυρα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση για τους S400 ξεκαθάρισε ότι προέτρεψε την Τουρκία «να μην διατηρήσει τους ρωσικούς πυραύλους S400 στο έδαφος της», κάτι βεβαίως που φέρνει

* Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ��. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Photo: AP Photo/Evan Vucci

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner