ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΚΟΚΑΙΡIΑ «ΜHΔΕΙΑ»: ΣYΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓH ΜΕΤΑΚΙΝHΣΕΩΝ – ΠΟY EΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕI Η ΚΥΚΛΟΦΟΡIΑ, ΧΩΡIΣ ΡΕYΜΑ ΠΕΡΙΟΧEΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Μήδεια». Στις περισσότερες περιοχές της χώρας χιόνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ παρόμοια ήταν και η έντονη χιονόπτωση στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στο κέντρο της Αθήνα. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από Χαϊδάρι προς Ελευσίνα, έκλεισε και η λεωφόρος Μεσογείων από Αγία Παρασκευή. Ισχυρές συστάσεις γ.γ. Πολιτικής Προστασίας σε κατοίκους βορείων περιοχών Αθηνών και Αν. Αττικής να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της Αττικής. 

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Βόρειου Τομέα Αθηνών: Δήμοι Πεντέλης (Μελίσσια, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη), Κηφισιάς (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη), Μεταμόρφωσης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης (Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη), Χολαργού – Παπάγου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου.

Ανατολικής Αττικής: Δήμοι Ωρωπού (Ωρωπός, Αυλώνα, Κάλαμος, Συκάμινος, Πολυδένδρι, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Αφίδνες), Μαραθώνος (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβας),  Ραφήνας – Πικερμίου, Διονύσου (Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Άνοιξη, Σταμάτα, Κρυονέρι, Ροδοπόλεως), Αχαρνών (Αχαρνές, Θρακομακεδόνες), Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα), Παιανίας (Παιανία, Γλυκά Νερά), Σπάτων – Αρτέμιδος,  Λαυρεωτικής (Λαυρεωτική, Κερατέα, Άγιος Κωνσταντίνος), Σαρωνικού (Καλύβια Θορικού, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια),  Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας.

Οι μεν κάτοικοι στις περιοχές αυτές να μην προβούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση που μπορούν να αποφύγουν, ή να αναβάλλουν για αργότερα, οι δε εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές αυτές, σε συνεννόηση με την εργοδοσία τους να μετακινηθούν και αυτοί μετά τις 10.00 το πρωί.

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Αττικής

Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στις περιοχές ‘Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, ‘Ανοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του δήμου Διονύσου, καθώς παραμένουν για δεύτερη ημέρα χωρίς ρεύμα. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα, που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν πάνω σε καλώδια. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν ακατάπαυστα και σήμερα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση και μετά από κάποια ώρα, διακόπτεται πάλι από μια νέα πτώση δέντρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε ότι είναι περισσότερα από 250 τα δέντρα που έχουν πέσει και πως είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα για δεύτερο 24ωρο και με τέτοιες συνθήκες. Οι βλάβες είναι πολλές και τα συνεργεία δεν επαρκούν, ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο να υπάρξουν πλέον διακοπές και στην υδροδότηση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την αποτίμηση της κατάστασης και συντονισμό των φορέων

Νέα ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πολιτική Προστασία, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την απόφαση να επιστρέψουν όλα τα λεωφορεία, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας, στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΑ έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού λίγο πριν τις 7:00 το πρωί, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του ΜΕΤΡΟ.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ γίνονται έως τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Λόγω πτώσης δέντρων και κλαδιών στο δίκτυο του Τραμ, τα δρομολόγια για λόγους ασφαλείας πραγματοποιούνται μόνο στο παραλιακό τμήμα ΣΕΦ-ΒΟΥΛΑ, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Αναβολή εμβολιασμών

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, όπως ανακοίνωσε  το υπ. Υγείας. Οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων

To πιο έντονο πρόβλημα, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίζεται από το ύψος του Χαϊδαρίου και προς Κόρινθο, γι’ αυτό από την Τροχαία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις 06:20 στη λεωφόρο Αθηνών από το ύψος της ΒΙΑΜΑΞ, έως την οδό Αντιγόνης και στα δύο ρεύματα.

Από τις 4 το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου από το 28ο έως το 34ο χιλιόμετρο, ενώ στη νέα εθνική οδό απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των3,5 τόνων από τα διόδια Ελευσίνας έως τον κόμβο Μεγάρων, και στα δύο τμήματα. Στο ίδιο τμήμα τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και στα δύο ρεύματα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στη λεωφόρο Μεγάρων- Αλεποχωρίου από το 5ο χιλιόμετρο έως το Αλεποχώρι. Σημειώνεται ότι κλειστή από χτες το βράδυ είναι και η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τη Λαμία.

Σε ότι αφορά στην κατάσταση των δρόμων στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κυκλοφορία από χτες έχει διακοπεί επίσης και παραμένει:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε όλα τα Βόρεια προάστια τα αυτοκίνητα θέλουν απαραιτήτως αλυσίδες σε δευτερεύοντες δρόμους.

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική η οποία κλήθηκε να επέμβει σε τουλάχιστον τρεις κλήσεις για βοήθεια σε εγκλωβισμένους στα χιόνια, αλλά και για άμεση μεταφορά ανθρώπων που είχαν ανάγκη σε νοσοκομεία,

Ειδικότερα, με οχήματα της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση σε νοσοκομεία, πάνω από 60 νεφροπαθείς από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου.

Επίσης χρειάστηκε να επέμβει σε 25 περιπτώσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν.

Απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική

Το βράδυ η Πυροσβεστική κατάφερε να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο 8 άτομα που ήταν μέσα στα ακινητοποιημένα τους οχήματα, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, στη Δ.Ε. Άνοιξης του δήμου Διονύσου Αττικής. Για τον απεγκλωβισμό τους επιχείρησαν 2 πυροσβέστες με ένα όχημα, ενώ συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες.

Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για την αναζήτηση ανήλικου, ενώ καλά στην υγεία τους εντοπίστηκαν δύο ακόμη, στην περιοχή του Βύρωνα Αττικής. Επιχειρούσαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ.

Αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της περιφερειακής ενότητας Αττικής, για σήμερα Τρίτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού, λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Πηγη: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner