
Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε σε κουνέλια και πιθήκους και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Στη συνέχεια δοκίμασαν την τεχνική σε 12 παιδιά και διαπίστωσαν ότι μέσα σε οκτώ μήνες ο αναγεννημένος φακός επανήλθε στο ίδιο μέγεθος με τον κανονικό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Kang Zhang, αυτή είναι η πρώτη φορά που αναγεννιέται ένας ολόκληρος φακός και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ποσοστό των επιπλοκών ήταν χαμηλό. Παρόλα αυτά, είπε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές πριν η θεραπεία αυτή γίνει πρώτης επιλογής για τους ασθενείς.
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης επεσήμανε ότι η νέα πρωτοποριακή θεραπεία δοκιμάστηκε στα παιδιά επειδή τα επιθηλιακά βλαστοκύτταρα των φακών τους είναι πιο νεανικά και πιο ικανά να αναγεννηθούν συγκριτικά με αυτά των ηλικιωμένων ασθενών. Ωστόσο, όπως λέει, η συντριπτική πλειοψηφία των καταρρακτών είναι στους ηλικιωμένους.
Ενώ ο καθηγητής Robin Ali από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL τόνισε ότι η νέα θεραπεία είναι πολύ σημαντική για τα άτομα αυτά, καθώς προσφέρει πολύ βελτιωμένες προοπτικές για την αντιμετώπιση παιδιατρικών καταρρακτών με την αναγέννηση ενός κανονικού φακού που αναπτύσσεται φυσιολογικά.
Πηγή:Naftemporiki.gr
















Leave a comment