ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στην κυκλοφορια των ιστορικων οχηματων. Η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Μεταφορών (ΦΕΚ 4948/2019) επιτρέπει την κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων υπό προϋποθεσεις, αποκαθιστώντας μια αδικία για τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτων καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει σχεδόν απαγορευτικά κριτήρια για την κυκλοφορία τους.

Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε περάσει ρύθμιση σύμφωνα με τα οποία, τα ιστορικά οχήματα επιτρεπόταν να χρησιμοποιούνται μόνο για αγώνες ή εκδηλώσειςχωρίς να επιτρέπεται η αυτοκίνητη μετακίνηση από και προς τους χώρους των αγώνων ή εκδηλώσεων ή προς άλλους χώρους για την τυχόν επισκευή ή συντήρηση αυτών (ΦΕΚ3461/ 2017). Τον Φεβρουάριο του 2019 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 570/Β/2019) που έθετε περιορισμούς στην κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων. Η ρύθμιση όριζε ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία των παλαιών αυτοκινήτων (30 ετών τουλάχιστον) δύο φορές τον μήνα (κάθε δεύτερη και τέταρτη Κυριακή του μήνα), καθώς επίσης και κάθε πρώτη Τετάρτη και κάθε τρίτο Σάββατο του μήνα, προκειμένου να επισκέπτονται το συνεργείο.

Η πρόσφατη Κοινη  Υπουργική Απόφαση, της νέας κυβερνησης κατ΄ρηγησε την προηγουμενη ρυθμιση ώστε τωρα επιτρέπεται η, κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων των άρθρων 88 και 90 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν φέρουν τα στοιχεία κυκλοφορίας των ανωτέρω διατάξεων του Κ.Ο.Κ. μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Για τους σκοπούς συμμετοχής σε διοργανώσεις των φορέων ιστορικών οχημάτων νομίμως αδειοδοτημένες, εφόσον ο οδηγός και το όχημα φέρουν αθροιστικά:

  • Νόμιμη άδεια οδήγησης και αποδεικτικό ασφάλισης του οχήματος.
  • Τo ενάριθμο διακριτικό γνώρισμα (πινακίδα ή άλλο πρόσφορο μέσο).
  • Βεβαίωση του διοργανωτή, στην οποία αναγράφεται η απόφαση αδειοδότησης και βεβαιώνεται η ημερομηνία διεξαγωγής και η διάρκειά τους, καθώς και η συμμετοχή του συγκεκριμένου οχήματος σε αυτήν.

Η κυκλοφορία του οχήματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιτρέπεται για την άπαξ αυτοκίνητη μετακίνηση κατά τις προηγούμενες δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη και κατά την επόμενη μία (1) ημέρα μετά τη λήξη της διοργάνωσης. Εάν η μετακίνηση πραγματοποιείται για τη συμμετοχή σε διοργανώσεις στην αλλοδαπή, οι παραπάνω ημέρες μετακίνησης ισχύουν για την μετάβαση από τον χώρο στάθμευσης του οχήματος προς το σημείο εξόδου από τη Χώρα και από το σημείο εισόδου στη Χώρα προς τον χώρο στάθμευσης του οχήματος.

Β. Για τους σκοπούς της επισκευής τους, εφόσον ο οδηγός και το όχημα φέρουν αθροιστικά:

  • Νόμιμη άδεια οδήγησης και αποδεικτικό ασφάλισης του οχήματος.
  • Το ενάριθμο διακριτικό γνώρισμα της παρ. 2 του άρθρου 2.
  • Κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο – επί παραδείγματι, τιμολόγιο, απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή άλλο συναφές νόμιμο παραστατικό – από το οποίο προκύπτει η ημέρα εισόδου και εξόδου του οχήματος από το συνεργείο.

Η κυκλοφορία του οχήματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιτρέπεται για την αυτοκίνητη μετακίνηση από και προς τον τόπο στάθμευσης του οχήματος και τον χώρο του συνεργείου, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: (α) εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου σταθμεύει και φυλάσσεται το όχημα, ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα της ίδιας ή άλλης όμορης Περιφέρειας, (β) ειδικώς για την Περιφέρεια Αττικής (πλην Π.Ε. Νήσων), εντός των ορίων αυτής ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα άλλης Περιφέρειας.

Γ. Για τους σκοπούς της διάνυσης διαδρομών για τη συντήρησή τους, εφόσον ο οδηγός και το όχημα φέρουν αθροιστικά:

  • Νόμιμη άδεια οδήγησης και αποδεικτικό ασφάλισης του οχήματος.
  • Το ενάριθμο διακριτικό γνώρισμα της παρ. 2 του άρθρου 2

Η κυκλοφορία του οχήματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιτρέπεται κάθε Κυριακή εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου σταθμεύει και φυλάσσεται το όχημα, με εξαίρεση την περιοχή της Αττικής (πλην Π.Ε. Νήσων), όπου η κυκλοφορία επιτρέπεται εντός της οικείας Περιφέρειας.

Να σημειωθεί πως η κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, αποτελεί παράβαση με προβλεπόμενο πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη του οχήματος και πρόστιμο 1.500 ευρώ στον οδηγό του οχήματος, εφόσον πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.

Η νέα ρύθμιση σώζει τα ιστορικά αυτοκίνητα καθώς διαφορετικά θα σάπιζαν σε κάποια αποθήκη.

Διαβάστε την ΚΥΑ4948/2019  ΕΔΩ

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συναίνεση σε Cookie με το Real Cookie Banner