ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τίμησε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 5:30 μ.μ., την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με την καθιερωμένη πλέον τελετή στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εισερχόμενος στην μεγάλη αίθουσα κρατούσε ένα κόκκινο καπέλο πάνω στο οποίο έγραφε «Κάνε την Αμερική ξανά μεγάλη». Ο κ. Τραμπ πάντως είπε: «Μόλις μου έδωσαν αυτό το σπουδαίο καπέλο. Ξέρετε τι γράφει; Κάνε την Ελλάδα ξανά μεγάλη, σωστά;».
Λίγες εκατοντάδες ομογενείς, λιγότεροι από άλλες χρονιές, βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο και άκουσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να πλέκει το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών για τη συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των ΗΠΑ, καθώς και για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στην Ανθρωπότητα.
Ο Πρόεδρος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, τίμησε ελάχιστους Ελληνοαμερικανούς ονομαστικά, καθώς και ομογενείς απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Μερικοί ομογενείς φώναζαν «4 ακόμη χρόνια! 4 ακόμη χρόνια!» στον κ. Τραμπ, ενώ κάποιος ακούστηκε να φωνάζει «Κύριε Πρόεδρε σε ευχαριστούμε που έκανες την Αμερική ξανά μεγάλη» την ώρα που εκείνος υπέγραφε την Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για 3η φορά φέτος, κατά τον 3ο χρόνο της προεδρίας του.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν φανερά ευδιάθετος σε σύγκριση με άλλες χρονιές που φαινόταν να δυσανασχετούσε με την έκταση της εκδήλωσης. Παρόντες ήταν και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μίλησε εν συντομία, εκ μέρους της Κοινότητας για την Επανάσταση, και την ελευθερία που εκπροσωπεί η Αμερική και ο Λευκός Οίκος, ενώ έκανε αναφορά στο Πατριαρχείο και την Κύπρο.
Ο εορτασμός προς τιμήν της Ομογένειας και της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν (40ού Προέδρου των ΗΠΑ) και με την πάροδο του χρόνου έχει θεσμοθετηθεί.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τραμπ, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό» και υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία.
Μίλησε για την προσφορά των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κάνοντας αναφορά στον Ομηρο και στον Αριστοτέλη, καθώς και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες. Επικαλέστηκε και το ρητό «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».
Εκανε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα άτομα στο ακροατήριο ως παραδείγματα Ελλήνων που συνεισέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας τους στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς, είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο φροντίδα και πρώτες ανάγκες.
Τα άτομα αυτά, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου. Είστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς, είπε.
«Ζείτε με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής, τιμάτε τη σκληρή δουλειά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε τον πολιτισμό μας, αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο», σημείωσε.
Πηγή: Ekirikas.com
















Leave a comment