Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας για τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών, με τα βλέμματα να στρέφονται στην κορυφή της ιεραρχίας, δηλαδή τον επόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.
Μετά τις εκλογές της 28ης Ιουλίου, με απόφαση του Τούρκου προέδρου, η θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου καλύφθηκε προσωρινά από τον αρχηγό του Στρατού, στρατηγό Μουσά Άβσεβερ, επειδή ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης Γιασάρ Γκιουλέρ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας.
Οι αρχηγοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου και πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν, ανέλαβαν πέρυσι καθήκοντα και ως εκ τούτου η θητεία τους μπορεί να παραταθεί ένα χρόνο ακόμη, δεδομένου ότι δεν συμπληρώνουν και το όριο ηλικίας. Σε περίπτωση αποστρατείας, υποψήφιοι για αρχηγοί Ναυτικού είναι ο επιτελάρχης αντιναύαρχος Αϊντίν Σιρίν και ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Καντίρ Γιλντίζ. Στην Αεροπορία, αν αποστρατευτεί ο Γκιουλάν , θεωρείται σίγουρο ότι τη θέση του θα πάρει ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου.
Οι αρχηγοί των τριών όπλων έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην ενεργό δράση μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε πέρυσι ο πρόεδρος Ερντογάν, η ηλικία αποστρατείας ειδικά για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου επεκτάθηκε από τα 67 στα 72 έτη. Οι αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα τεθούν σε ισχύ από το τέλος Αυγούστου.
Πηγή: Εrtnews.gr
















Leave a comment