Η βελγική αστυνομία συνέλαβε έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέσσερις άλλους σε σχέση με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, ανακοίνωσε η εισαγγελία την Παρασκευή (9 Δεκεμβρίου).
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή λίγες ώρες αφότου άλλοι τέσσερις υπόπτοι είχαν τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση. Και οι τέσσερις ήταν είτε Ιταλοί πολίτες είτε κατάγονταν από την Ιταλία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Ο Καϊλί είναι ο εταίρος ενός εκ των τεσσάρων, κοινοβουλευτικού βοηθού στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε η πηγή.
Μετά τις πληροφορίες για τη σύλληψη της Καϊλή, ο πρόεδρος των Ελλήνων σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι διαγράφηκε από το κόμμα.
Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα από τους Βέλγους εισαγγελείς ανέφερε μια χώρα του Κόλπου σε σχέση με έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά δεν την κατονόμασε. Και ενώ είπε ένας πρώην ευρωβουλευτής ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, δεν τον ταυτοποίησε.
Ωστόσο, δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου ανέφεραν ότι η ενδιαφερόμενη χώρα ήταν το Κατάρ και ονόμασαν τον πρώην ευρωβουλευτή ως τον Ιταλό Pier-Antonio Panzeri, ο οποίος υπηρέτησε ως σοσιαλιστής στο κοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2019.
Κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου ανακοίνωσε τις προηγούμενες συλλήψεις μετά από μια σειρά επιδρομών σε επιδρομές σε 16 διευθύνσεις στην πρωτεύουσα Βρυξέλλες.
«Οι σημερινές έρευνες έδωσαν τη δυνατότητα στους ανακριτές να ανακτήσουν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση.
«Κατασχέθηκαν επίσης υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν ως μέρος των ερευνών».
Οι ερευνητές «υποψιάστηκαν ότι μια χώρα του Κόλπου (που επηρέαζε) τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε «με την πληρωμή μεγάλων χρηματικών ποσών ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε» προσωπικότητες με επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγή κοντά στην υπόθεση επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του Τύπου ότι η έρευνα αφορούσε ύποπτες απόπειρες του Κατάρ να διαφθείρει έναν Ιταλό Σοσιαλιστή πρώην ευρωβουλευτή, τον οποίο τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack κατονόμασαν ως Panzeri.
«Αναγνωρισμένο και σεβαστό»
Η Καϊλή, 44, είναι πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής και σήμερα ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Νοέμβριο, λίγο πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, συνάντησε τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri.
Σε μια δήλωση βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κατάρ είπε: «Πιστεύω ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο για τους Άραβες ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο για… πολιτικό μετασχηματισμό και μεταρρυθμίσεις…».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αναγνώρισε και σεβάστηκε» την πρόοδο του Κατάρ στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.
Έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα τον Νοέμβριο, κατηγορώντας ορισμένους ευρωβουλευτές για «εκφοβισμό» του Κατάρ και κατηγορώντας τους για διαφθορά.
Ο Panzeri, 67 ετών, είναι επί του παρόντος επικεφαλής μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις Βρυξέλλες που ονομάζεται Fight Impunity.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Ιταλός Λούκα Βισεντίνι. Η ITUC δήλωσε ότι «είχε γνώση» για τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν είχε να κάνει περαιτέρω σχόλια προς το παρόν.
Κατηγορίες διαφθοράς
Η υποτιθέμενη δωροδοκία έρχεται καθώς η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ έχει κάνει μεγάλη ώθηση για να βελτιώσει την εικόνα της ενόψει της κριτικής για το ιστορικό της όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε συνέντευξη από το Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα, ο Βισεντίνι χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε το Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά επέμεινε ότι η «πίεση» πρέπει να διατηρηθεί μόλις τελειώσει το ποδοσφαιρικό τουρνουά.
Οι μετανάστες εργάτες αποτελούν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 2,9 εκατομμυρίων του Κατάρ και οι συνθήκες εργασίας έχουν επικριθεί έντονα — ιδιαίτερα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Ντόχα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εργασίας των μεταναστών, αλλά οι επικριτές επιμένουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι οι αλλαγές έχουν αντίκτυπο.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει επίσης υποστεί κατηγορίες για διαφθορά γύρω από την ψήφο των μελών της FIFA να απονεμηθεί το τουρνουά στο πλούσιο σε ενέργεια κράτος του Κόλπου.
Η βελγική εφημερίδα France Soir επεσήμανε ότι οι αστυνομικές επιδρομές της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν την ημέρα κατά της διαφθοράς που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
The Socialists and Democrats group in the European Parliament has taken the decision to suspend MEP Eva Kaili’s membership of the S&D Group with immediate effect, in response to the ongoing investigations.
— S&D Group (@TheProgressives) December 9, 2022
Aπό: EURACTIV.com με AFP 8:56 (ενημερώθηκε: 9:01 )
Photo: Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή [ΕΚ/Michel Christen]
Πηγή: Euractiv.com
















Leave a comment