ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ “ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ”….ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος*

Μέσα στην παντελή αδυναμία τους ως και ανεπάρκεια ευρύτερης στρατιωτικής σκέψης στο να ανακόψουν την ισχυρή Ουκρανική αντεπίθεση στα νότια της χώρας, οι Ρώσοι επέλεξαν το τελευταίο διάστημα ,απαρχαιωμένες και ανεπιτυχείς αμυντικές τακτικές που έχουν ηττηθεί ιστορικά, διαχρονικά, πολεμολογικά και τακτικά , ενώ αποτέλεσαν μνημεία σπατάλης χρόνου,υλικών και χρήματος. Η πιο προσφιλής για αυτούς επιλογή είναι η αποτυχημένη γραμμή τα ‘δόντια του δράκου’ δηλαδή μία αλήστου μνήμης οχυρωματική αμυντική γραμμή ,τύπου Μαζινό(Γαλλία 1929-1940 ), Ζίγκφριντ(Γερμανία 1939-1945) αλλά και Μεταξά(21 οχυρωματικά έργα στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο 1935-1941),στην Ρωσική έκδοσή τους ,προσπαθώντας να προστατεύσουν ,ότι πιστεύουν ότι μπορεί να προστατευτεί (!).

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για την κατασκευή σημαντικών φραγμών/ εμποδίων για να επιβραδύνει(αν το καταφέρει) την προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεων- σε βασικές τοποθεσίες που υπερασπίζεται- συμπεριλαμβανομένης της κατεστραμμένης πόλης της Μαριούπολης, δήλωσε το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η χθεσινή αξιολόγησή ανέφερε ότι ο Ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί δύο εργοστάσια στην κατεχόμενη Μαριούπολη για να παράγει μεγάλο αριθμό «δοντιών δράκου», δηλαδή πυραμιδικούς τσιμεντόλιθους σχεδιασμένους να επιβραδύνουν την προώθηση μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων.

Η παραγωγή και η τοποθέτηση των εμποδίων, ενισχυμένων με κοφτερές προσθέσεις και νάρκες είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι δυνάμεις της Ρωσίας προσπαθούν όλο και περισσότερο να μεταβούν σε πιο αμυντικό πόλεμο, ιδίως στο βασικό νότιο μέτωπο της Χερσώνας στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Τα “δόντια του Δράκου” τοποθετούνται μεταξύ της κατεστραμμένης Μαριούπολης και του χωριού Νικόλσκε , ως και από τη βόρεια Μαριούπολη στο χωριό Staryi Krym. Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της «χερσαίας γέφυρας» της Ρωσίας προς την Κριμαία, δηλαδή μια βασική γραμμή επικοινωνίας logistics. Τα “δόντια του δράκου” επιπλέον προορίζονται για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων σε τμήμα της κατεχόμενης Ζαπορίζια ως σε τμήματα της Χερσώνας .

«Αυτή η δραστηριότητα υποδηλώνει ότι η Ρωσία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να προετοιμάσει άμυνες σε βάθος πίσω από την τρέχουσα πρώτη γραμμή της, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε ταχεία πρόοδο της Ουκρανίας καθώς και να βελτιώσει την άμυνά της στο νότο. «Οι γεωτοποθετημένες δορυφορικές εικόνες από τις 29 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου και 4 Νοεμβρίου δείχνουν τις Ρωσικές αμυντικές γραμμές στην Kakhovka, 43 μίλια (70 χιλιόμετρα) ανατολικά της Χερσώνας στη Hola Prystan, 5 μίλια νοτιοδυτικά της Χερσώνας ως και στην Ivanivka, 37 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Χερσώνα και όλες αυτές βρίσκονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου..Συνήθως τα “δόντια” χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με υπάρχοντα φυσικά εμπόδια , για να επιβραδύνουν ή να μπλοκάρουν τις εχθρικές δυνάμεις που πλησιάζουν ή ακόμα να τις εκτρέψουν προς τοποθεσίες όπου μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Η ανάπτυξή των συγκεκριμένων οχυρωματικών έργων αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης πολλών στρατιωτικών επιλογών και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι χρήσιμα απαιτείται επιδέξια τοποθέτηση τους καθώς και δυνατότητα αποτελεσματικής παρατήρησης ως και τοποθέτησης συστημάτων πυροβολικού για τη φύλαξή τους. Ο απόστρατος Αυστραλός στρατηγός και φίλος Μάικ Ράιαν(συγγραφέας πολλών μελετών-που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα-) για ιστορικές αμυντικές ΄τακτικές, μου αναφέρει ότι οι αυξανόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να τοποθετήσει εμπόδια θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν τόσο στρατιωτικές όσο και εσωτερικές πολιτικές ανάγκες

Πρώτον, η κατασκευή σε αυτές τις ζώνες εμποδίων καταδεικνύει την πολιτική σημασία των περιοχών όπου εγκαθίστανται.Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεδομένης της επερχόμενης εισροής στην Ουκρανία μεγάλου αριθμού Ρωσικών κακώς εκπαιδευμένων και πρόσφατα επιστρατευμένων μονάδων , οι Ρώσοι πιθανότατα πιστεύουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την εκπαίδευση με φυσικά εμπόδια στο πεδίο της μάχης. Το μεγάλο ερώτημα στην Ουκρανία είναι εάν αυτά τα εμπόδια έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί κυρίως για το στρατιωτικό τους αποτέλεσμα ή αν ικανοποιούν καθαρά μια πολιτική “αφήγηση” για τον Ρωσικό λαό.

Η πόλη Χερσώνα ήταν ο πρώτος αστικός κόμβος που καταλήφθηκε από τη Ρωσία όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την λεγόμενη «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» τον περασμένο Φεβρουάριο . Τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν πλησιάσει πολύ κοντά στην πόλη, τους τελευταίους τρεις μήνες και η κατάληψη της από το Κίεβο θα ήταν μια σημαντική ήττα για τη Μόσχα(όμοια εκείνων του Χάρκοβου και του Λίμαν) .

*O Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Ambassadorsatlarge.com

Photo: Wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *