ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ – ΊΣΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του για τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου – Η χώρα απέκτησε πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στο Ντονμπάς – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να  εγκαταλείψει το Κίεβο ο Ζελένσκι

Η Ρωσία έχει πλέον το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας- Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ– με βάση της συνθήκες που υπέγραψε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας , Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες δίνοντάς τους τον αέρα της ανεξαρτησίας.

Με την κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος γυρίζει την πλάτη στις προειδοποιήσεις της Δύσης θέτοντας εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τις δύο συνθήκες φιλίας που υπέβαλε ο Πούτιν για να την έγκρισή του από τη ρωσική Δούμα , η κυβέρνηση της Μόσχας έχει το δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις περιοχές αυτές και το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Με την Ουκρανία να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της και να διαμηνύει πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι ξεκαθάρισε πως περιμένει από τους δυτικούς συμμάχους να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στη χώρα του.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήρε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και υποσχέθηκε ταχύτατα και αποφασιστικά μέτρα.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ουκρανός πρόεδρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κίεβο- για λόγους ασφαλείας- και να μεταβεί στο Λβιβ στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα το CNN.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *