Κανονικά συνεχίζεται η φοίτηση των Τούρκων μαθητών που θα στελεχώσουν τα πυρηνικά εργοστάσια που χτίζει η Ρωσία.
#Akkuyu nükleer santralinde görev almak üzere #Rusya‘da eğitim gören Türk öğrenciler mezun oldu.@NRNUMEPhI Ulusal Nükleer Araştırmalar Enstitüsü #Moskova Fizik Mühendisliği Üniversitesinde okuyan ve törenle diplomalarını alan üçüncü Türk öğrenci grubunu tebrik ederiz! pic.twitter.com/tzAUeEjAPh
— RusEmbTurkey (@RusEmbTurkey) February 14, 2020
Η υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Αγκυρας ξεκινάει από το Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα είναι έτοιμο έως το 2023, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Rosatom, μια εξέλιξη η οποία συνιστά τη λογική ακολουθία των συζητήσεων και –εν συνεχεία– συνεργασιών που έχει η Αγκυρα με τη συγκεκριμένη ρωσική εταιρεία ήδη από το 2010, όταν υπογράφηκε η σχετική διακρατική συμφωνία.
Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίζονται στο Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται στη νότια μεσογειακή ακτή της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ένα στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα (από ιαπωνικό κονσόρτσιουμ, η διακρατική συμφωνία υπογράφηκε το 2013), και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Το τελευταίο πρότζεκτ είναι ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο στην προσπάθεια της Τουρκίας να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγωγή ενέργειας, δεν είναι διόλου απίθανο να προωθηθεί και αυτό.
Πηγή: Via Diplomacy.gr
















Leave a comment