ΔΙΕΘΝΗ
“XAΣTOYKI” ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: AΠΟΦΥΓΕΤΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Την επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιφέρει ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.


Η προτροπή αυτή θεωρείται απάντηση στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στις κινήσεις του Barbaros σε περιοχή όπου πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας.

Με Navtex η Τουρκία ανήγγειλε τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Μίροσλαβ Γιέντσα, ενημέρωσε το μέλη του Συμβουλίου για την πρόσφατη έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Ο πρόεδρος του Σ.Α. σημείωσε ότι τα μέλη καλωσορίζουν την έκθεση του Γ.Γ. αλλά και την απόφασή του να ζητήσει από την Ειδική Σύμβουλό του Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις επί του θέματος με όλες τις πλευρές.

Τα μέλη «έδωσαν έμφαση στην επείγουσα ανάγκη για μία διευθέτηση, η οποία θα είναι εξαιρετικά προς τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια όλων των Κυπρίων και της περιοχής», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότρεψε όλες τις πλευρές να «συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος».

Ακόμη, τα μέλη του Σ.Α. έδωσαν έμφαση στην ανάγκη «εφαρμογής και περαιτέρω ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

 

 

 

 

 

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *