Uncategorized
TΣΙΠΡΑΣ – ΤΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ , ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα, στέλνοντάς τον ουσιαστικά στον Γιάννη Δραγασάκη.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε αυστηρά στο πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα ο Χακάν Τσαβούσογλου, πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Θράκη, να συζητήσει το σύνολο των Ελληνοτουρκικών με τον «ομόλογό» του αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την επιλογή, δε μπορεί κανείς παρά να υπολογίσει εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες αλλά και κάποια ακόμα στοιχεία ειδικά για τον Χακάν Τσαβούσογλου.

Πρώτα απ όλα οι παραβιάσεις που σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, ημέρα της επίσημης επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Κυρίως όμως υπήρξε και η επίσημη Τουρκική διαμαρτυρία για την ΕλληνοΑιγυπτιακή άσκηση στη Ρόδο, επειδή -όπως υποστήριξαν- παραβιάστηκε η νομιμότητα καθώς η Ρόδος σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947) είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί.

Επιπρόσθετα,  ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός έχει την ιδιαιτερότητα να έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα και ειδικότερα από τη Θράκη όπου έζησε, εξ ου και μιλά τα Ελληνικά. Πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υποστήριξε ότι το Τουρκικό σύστημα υγείας θα μπορεί να καλύπτει με ιπτάμενα μέσα και τα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και στη Βουλγαρία, αν οι δύο χώρες δεν έχουν «αισθήματα μειονεξίας» όπως είπε.
Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν αρνητική φόρτιση στην Αθήνα και την ελληνική κοινή γνώμη. Ωστόσο -όπως και τις προηγούμενες φορές- οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση ώστε και αυτή η επίσκεψη Τούρκου υψηλόβαθμου αξιωματούχου στη Θράκη να κυλήσει όπως οι προηγούμενες και να μην εξελιχθεί σε φιέστα με παράγοντες της μειονότητας.

Σήμερα θα περιοδεύσει σε Ξάνθη και Κομοτηνή ο κ.Τσαβούσογλου και όλοι στην Αθήνα ελπίζουν πως όλα θα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα.

Πηγή: Τσίπρας-Τσαβούσουγλου, το παρασκήνιο της συνάντησης που δεν έγινε -Τον έστειλε στον Δραγασάκη ο πρωθυπουργός | iefimerida.gr

Related Post