Η ενδεχόμενη απόκτηση από την Τουρκία πυραύλων S-400 αναμένεται να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Θα προχωρήσει η αγορά; Μάθετε όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο

Το τελευταίο διάστημα συνεχή είναι τα δημοσιεύματα τόσο στον ρωσικό όσο και στον τουρκικό Τύπο περί συμφωνίας πώλησης του ρωσικού αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος, S-400, στην Τουρκία.

Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι και οι λεπτομέρειες πώλησής του, ούτε εάν τελικώς θα γίνει αυτή η αγορά, στρατιωτικοί αναλυτές διερωτώνται γιατί θα ήθελε ένα τέτοιο προωθημένο οπλικό σύστημα η Τουρκία, τη στιγμή που δεν απειλείται ουσιαστικά από κάποια γειτονική χώρα.
Να σημειωθεί πως η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι η απειλή, από την οποία θέλει να «θωρακιστεί», είναι η Συρία και το Ιράν (!).

Στη Συρία, όμως, ως γνωστόν, μόνον τα ρωσικά αεροσκάφη πετούν (σε περιοχή ελεγχόμενη από ρωσικές δυνάμεις και μονάδες του Ασαντ, επίσης έχουν αναπτυχθεί S-400).

Πάντως, αυτό το αρκετά ακριβό οπλικό σύστημα είναι μετακινούμενο και κάλλιστα, εύκολα μπορεί να μετακινηθεί δυτικά προς την κατεύθυνση της Ελλάδας.

Κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Όλα αυτά τη στιγμή που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, κλιμακώνει ποιοτικά, ιδιαίτερα μετά τον Ιούλιο του 2017, τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. 


Ειδικότερα, παρατηρείται θεαματική αύξηση των μαχητικών αεροσκαφών που εισβάλλουν στον εναέριο χώρο  στο Αιγαίο, ενώ διπλασιάστηκαν τα αεροσκάφη που είναι οπλισμένα.

Πάντως, η ατμόσφαιρα στην ρωσική κοινή γνώμη είναι ήδη αρνητικήαπέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.