ΔΙΕΘΝΗ
O ΤΡΑΜΠ ΕΙΡΩΝΕΥΤΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΒΑΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ

«Ήπια μια μπίρα, ήπια μια μπίρα…», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σάουθχεϊβεν, μιμούμενος ολοφάνερα την κατάθεση της Μπλάζι Φορντ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύτηκε απροκάλυπτα το βράδυ της Τρίτης τη γυναίκα η οποία κατηγορεί τον δικαστή που έχει ονομάσει υποψήφιο για μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στηλιτεύοντας κυρίως το ότι στην αφήγησή της δεν έδωσε ακριβείς λεπτομέρειες.

Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ, πανεπιστημιακός, 51 ετών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας — και των εκατομμυρίων Αμερικανών που παρακολουθούσαν καρφωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών τους — ότι είναι «100%» βέβαιη ότι αυτός που της επιτέθηκε το καλοκαίρι του 1982 ήταν ο έφηβος Μπρετ Κάβανο.

«Ήπια μια μπίρα, ήπια μια μπίρα…», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σάουθχεϊβεν, στην Πολιτεία του Μισισιπή, μιμούμενος ολοφάνερα την κατάθεση της Μπλάζι Φορντ.

«Πώς γυρίσατε στο σπίτι σας; Δεν θυμάμαι. Πώς πήγατε εκεί; Δεν ξέρω. Σε ποια συνοικία έγιναν αυτά; Δεν ξέρω. Πού είναι αυτό το σπίτι; Δεν θυμάμαι. Στον πρώτο όροφο, στο ισόγειο, πού; Δεν ξέρω. Αλλά ήπια μία μπίρα, αυτό είναι το μόνο πράγμα που θυμάμαι», συνέχισε ο Τραμπ διακωμωδώντας τη μαρτυρία της γυναίκας, προκαλώντας γέλια στο πλήθος που τον παρότρυνε και τον επευφημούσε ηχηρά.

«Κι η ζωή ενός ανθρώπου έχει γίνει κομματάκια, η ζωή ενός άνδρα έχει γίνει συντρίμμια», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος, που μέχρι χθες Τρίτη είχε φροντίσει να μην καταφερθεί άμεσα εναντίον της καταγγέλουσας.

Χαρακτηρίζοντας τον δικαστή Κάβανο «εξαίρετο άνθρωπο», ο ένοικος του Λευκού Οίκου στηλίτευσε κατόπιν επί μακρόν τη συμπεριφορά των Δημοκρατικών, τους οποίους κατηγορεί πάντα ότι κωλυσιεργούν.

CBS News

@CBSNews

WATCH: President Trump mocks Dr. Christine Blasey Ford’s testimony during a rally Tuesday night, then states “a man’s life is shattered,” in reference to Kavanaugh. https://cbsn.ws/2P3LuWf

Twitter Ads info and privacy

«Σκαιή επίθεση»

Ο δικηγόρος της Μπλάζι Φορντ, ο Μάικ Μπρόμγουιτς, κατήγγειλε αμέσως μια «άσπλαχνη και σκαιή» επίθεση εναντίον της πελάτισσάς του.

«Προκαλεί πλέον καμιά απορία το ότι της προκαλούσε τρόμο η ιδέα να μιλήσει, όπως και σε άλλες επιζήσασες σεξουαλικών επιθέσεων;»,

συνέχισε.

«Εκείνη είναι ένα αξιοθαύμαστο υπόδειγμα θάρρους. Εκείνος είναι παράδειγμα ανανδρίας»,

κατέληξε.

Την Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει πολύ διαφορετικό τόνο, διαβεβαιώνοντας ότι βρήκε την μαρτυρία της πανεπιστημιακού

«πολύ πειστική». «Μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι μια πολύ εντάξει γυναίκα»,
είχε προσθέσει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία (51 έδρες από τις 100) στη Γερουσία, η οποία πρέπει να εγκρίνει τους ουσιαστικά ισόβιους διορισμούς μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποφαίνεται για εξαιρετικά ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα (το δικαίωμα στην άμβλωση, τη νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα, τους γάμους των ομοφυλοφίλων…).

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν χωρίς δισταγμό τον Κάβανο, αλλά τρεις έχουν εκφράσει ανοικτά τις αμφιβολίες τους. Και η έκβαση της ψηφοφορίας της ολομέλειας του σώματος, που θα οργανωθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραμένει αυτή τη στιγμή απρόβλεπτη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι «οι νέοι άνδρες» στην Αμερική βιώνουν μια «τρομακτική εποχή» διότι, όπως το έθεσε, «μπορεί να είστε ένοχοι για κάτι για το οποίο δεν ήσασταν ένοχοι», αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου στο δικαστήριο διατρέχει κίνδυνο.

Πιεζόμενος από τους Δημοκρατικούς και μια φούχτα Ρεπουμπλικάνους, ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε την Παρασκευή το FBI να «διενεργήσει μια συμπληρωματική έρευνα» για τον Κάβανο, μία ημέρα μετά την ακρόαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε στη Γερουσία.

Οι δικηγόροι της Μπλάζι Φορντ εξέφρασαν τη λύπη τους την Τρίτη, σε μια επιστολή τους προς τον διευθυντή του FBI, για το ότι η εντολέας τους δεν κλήθηκε να μιλήσει στους ερευνητές του.

Μια άλλη γυναίκα, η Ντέμπορα Ραμίρεζ, που κατηγορεί τον Κάβανο ότι της επέδειξε τα γεννητικά του όργανα έπειτα από ένα βράδυ με άφθονο αλκοόλ στο Γέιλ τη δεκαετία του 1980, μίλησε στο FBI.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *