ΔΙΕΘΝΗ
LIBERATION: ΚΥΡΙΕ ΜΑΚΡΟΝ, ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
Παρίσι, Γαλλία
Να δώσει το χέρι στον ελληνικό λαό, καλεί τον Πρόεδρο Μακρόν, με το σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο της η Liberation, που αφιερώνει πέντε σελίδες στο θέμα του ελληνικού χρέους και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας».

«Με την ευκαιρία του Eurogroup που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας» υπογραμμίζεται στον υπότιτλο η Liberation «καλεί τη Γαλλία να δώσει το βάρος της υπέρ της ακύρωσης τουλάχιστον μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του οποίου στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια».

«Κύριε πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος;» θέτει το ερώτημα, προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο διευθυντής της εφημερίδας, Λ. Ζοφρέν, και συνεχίζει: «Κατά γενική εκτίμηση πετύχατε την είσοδό σας στη διεθνή σκηνή, ήταν όμως με συμβολικές χειρονομίες. Η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να τιμηθεί σήμερα, περνώντας στην πράξη για ένα φλέγον θέμα: αυτό του ελληνικού χρέους, που εδώ και επταετία συντρίβει την άλλη πατρίδα, αυτή της δημοκρατίας».

«Πείθοντας τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν επιτέλους μια συμπεριφορά αντάξια των αρχών τους, θα δώσετε μια συγκεκριμένη υπόσταση στην ανάκαμψη της Ευρώπης, πράγμα που συχνά αναφέρατε κατά την εκλογική σας εκστρατεία. Το χέρι που αντιμετώπισε με τόση ενέργεια τον καταστροφέα Ντόναλντ Τραμπ θα απευθυνθεί άραγε και στον ελληνικό λαό που υποφέρει;» διερωτάται ο Λ. Ζοφρέν.

«Με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο» προσθέτει.

Καταλήγοντας στο άρθρο του ο Λ.Ζοφρέν αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;».

Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, δίνει ένα πανόραμα των για χρόνια «άκαρπων προγραμμάτων λιτότητας».

«Τα γρανάζια της ατελείωτης ελληνικής κρίσης ενεργοποιήθηκαν το 2004 με το μακιγιάρισμα του δημόσιου ελλείμματος, και χειροτέρεψαν απέναντι σε μια ανένδοτη ευρωζώνη» παρατηρεί ο συντάκτης.

Ο Ζαν Κατρεμέρ στέκεται αναλυτικά στις χρονολογίες: Οκτώβριος του 2009 στο Λουξεμβούργο, Απρίλιος του 2010 στο Καστελόριζο, Φεβρουάριος του 2012 στις Βρυξέλλες, Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Ιούλιος του 2015 σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Για τη σημερινή συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο συντάκτης θεωρεί ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τα 7,4 δισ. που θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της, τον Ιούλιο. Και αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

«Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Τσίπρας έπαιξε τέλεια τον ρόλο του, οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο ψηφίστηκαν, αλλά μπήκαν και σε εφαρμογή, πράγμα καινούριο. Η οικονομική κατάσταση καλυτερεύει, πράγμα που δίνει την ελπίδα επιστροφής στις αγορές τον Ιούλιο του 2018 όπως προβλέπεται» καταλήγει ο Ζαν Κατρεμέρ.

NEWS.IN.GR

Related Post