ΔΙΕΘΝΗ
H ENΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα (19 Φεβρουαρίου 2021) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκόμενους (πιστούς και πολιτικούς), παρακάλεσε θερμά για την προσευχή τους, προκειμένου να έχει μια καλή πορεία ως Πατριάρχης. Έπειτα, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Σερβίας.

Καταδεικνύοντας τη στενή σχέση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας και την πρόθεση για περαιτέρω συνεργασία ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είχε συνάντηση σήμερα με τον κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την τελετή ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που έγινε το πρωί.

«Συνάντηση με τον νεοεκλεγμένο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, θεματοφύλακα της σερβικής ενότητας και έναν άξιο κληρονόμο του Αγίου Σάββα», έγραψε ο κ. Βούτσιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώντας μία φωτογραφία από την συνάντηση.

Το χρονικό της ενθρόνισης

Όσον αφορά στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, στις 11.25  (ώρα Σερβίας) οι καμπάνες του ναού ήχησαν χαρμόσυνα και οι παρευρισκόμενοι αναφώνησαν «Άξιος» σηματοδοτώντας την λήξη της τελετής ενθρόνισης.

Σημειώνεται ότι η επίσημη τελετή ενθρόνισής του στην Ιερά Μονή Πεκίου στο Κοσσυφοπέδιο, την πρωτόθρονη καθέδρα του Πατριαρχείου, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, θα τελεστεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από πολύ νωρίς το πρωί στον ναό, προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή. Στον ναό βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος Αλ. Βούτσις, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την ενθρόνισή του ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού ευχαρίστησε τους παρεβρισκόμενους πολιτικούς, αξιωματούχους, κληρικούς, και πιστούς τους ζήτησε να προσευχηθούν στον Θεό και να τον στηρίξουν στο έργο που έχει μπροστά του.

Ο ίδιος ζήτησε από τον Θεό να τον βοηθήσει «να κρατήσει τα καθήκοντά του στους αδύναμους ώμους του με αξιοπρέπεια και χαρά» προσθέτοντας ότι προτίθεται να ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας αναπνέει ελεύθερα παντού και κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός να ζει μέσα στην αληθινή ελευθερία»

«Δεν είναι καθήκον της εκκλησίας να λύσει κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ερχόμαστε στην εκκλησία για να αγγίξουμε το μόνο πράγμα που είναι σημαντικό, για να αγγίξουμε το Σταυρό του Χριστού. Αυτό είναι το βασικό καθήκον της εκκλησίας» είπε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς σήμερα ζούμε σε μια εποχή που η ειρήνη και η ενότητα έχουν κλονιστεί.

«Είτε συμβαίνει πολύ μακριά από εμάς, είτε στην εκκλησιαστική μας πραγματικότητα, καλούμαστε όλοι να επιδείξουμε ειρήνη και ενότητα. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αν έχουμε ειρήνη μέσα μας θα την έχουμε με όλους τους ανθρώπους και με τη φύση (…) Σκοπεύω να προχωρήσω έτσι» τόνισε.

Ο νέος Πατριάρχης είπε επίσης ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του βρίσκονται κοντά στους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, στο Μαυροβούνιο και σε όλο τον κόσμο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι τα δεινά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την πνευματική μας Ιερουσαλήμ. Όπως είχε πει ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι απλώς ένας μύθος για εμάς, αλλά μια διαθήκη. Για εμάς, το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα νήμα και ένας ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το λίκνο και την ταυτότητά μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σε μία κίνηση που καταδεικνύει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και Πολιτείας, ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συναντήθηκε με τον Πρόεδο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τα συγχαρητήρια των προκαθημένων της Ορθοδοξίας

Τις ευχές των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.

«Εὐχόμεθα, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, ὅπως ἡ ἀνατείλασα Πατριαρχία Ὑμῶν ᾖ μακρά, ἀνέφελος, εὐοίωνος, ἀνακαινιζομένη ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἀνακαινίζουσα δι᾽ Αὐτοῦ. Ἑδραία βάσις καί θεμέλιον ἄσειστον τῆς ποιμαντορίας Ὑμῶν ἔσται ἡ προσήλωσις Ὑμῶν εἴς τε τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας οὐ μήν ἀλλά καί εἰς αὐτήν ταύτην τήν μαρτυρικῶς καθηγιασμένην πρᾶξιν καί παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας, τήν διασῳζομένην ἐν τοῖς κειμένοις, τοῖς ἔργοις καί τοῖς Ἀρχείοις ἡμῶν. Ἐπ᾽ αὐτῆς τῆς ὁδοῦ πορευόμενος, θέλετε μετά βεβαιότητος ἐπιτύχει εἰς τό εἰς ὅ ἐκλήθητε, χάριτι Θεοῦ, ἔργον’, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Συγχαρητήρια Επιστολή για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου απέστειλε, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης.

Μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της εν Αντιοχεία Εκκλησίας, αναφέρεται στους στενούς δεσμούς που έχει ο Σερβικός λαός με την Ορθόδοξη και στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

Τις ευχές τους για την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Σερβίας έστειλαν λίγη ώρα μετά την εκλογή οι Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος και Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

«Στο πρόσωπο σας, εκατομμύρια πιστοί έχουν τώρα βρει έναν πνευματικό ποιμενάρχη και καθοδηγητή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ευχήθηκε όπως ο Κύριος να ενισχύει το έργο του κατά την επερχόμενη θητεία του.

«Προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό να σας δώσει πολλά πνευματικά εφόδια στη νέα αποστολή που σας έχει ανατεθεί», σημειώνει ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας. «Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, των κληρικών και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, σας ευχόμαστε να είναι πολλά τα έτη σας στη διακονία του πιστού λαού της Σερβίας. Η βοήθεια του Θεού να ενισχύει το έργο του Μακαριώτατου’, καταλήγει.

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο απέστειλε η Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Αναλυτικά η επιστολή:

Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Πατριάρχα Σερβίας, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος κύριε Πορφύριε, τήν Ὑμετέραν σεβασμίαν Μακαριότητα ἀδελφικῶς ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Ἡ εἴδησις τῆς ἐκλογῆς Σας εἰς τόν περίπυστον θρόνον τοῦ Ἁγίου Σάββα, διέσχισε τήν Βαλκανικήν Χερσόνησον καί ἔφθασεν ὡς αὔρα Ἀερμών εἰς τήν χώραν τοῦ Νείλου καί εἰς τήν ἀκοήν ἡμῶν, ἥτις ἐχαροποίησεν ὑπερβαλλόντως ἡμᾶς, ὡς τήν Ἱεραρχίαν καί τόν κλῆρον τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Ἁγίου Μάρκου, ἀναφωνήσαντες ἄξιος!

Ἡ οὑτωσί ἀθρόα ἐκλογή Σας Μακαριώτατε σηματοδοτεῖ εὐοίωνα συναισθήματα, καθ’ ὅτι διεδέχθητε τόν οὐ μακρόν κοιμηθέντα λαμπρόν καί πεφιλημένον προκάτοχόν Σας Πατριάρχην Εἰρηναῖον, ἀλλ’ ἔτι μᾶλλον ἀνήλθατε ἐπί θρόνου λίαν ἱστορικοῦ τοῦ Ἁγίου Σάββα, τοῦ ὁποίου, ἀπό καρδίας εὐχόμεθα, αἱ εὐχαί καί εὐλογίαι του νά σᾶς στηρίζουν εἰς τό ὑψηλόν καί βαρύτατον ἔργον Σας.

Εὐχόμεθα ἀπό κέντρου καρδίας, ὅπως ἡ Πατριαρχεία Σας νά ᾗ μακρά, ἄλυπος, ἐν ὑγιείᾳ κατ’ ἄμφω πρός δόξαν Θεοῦ καί ἐγκαύχησιν τοῦ εὐλαβοῦς καί προσφιλοῦς Σερβικοῦ λαοῦ.

Κατασπαζόμενοι δέ καί αὖθις Ὑμᾶς ἐν φιλήματι ἁγίῳ, διατελοῦμεν,

Τῆς Ὑμετέρας σεβασμίας Μακαριότητος

ἀγαπητός ἐν Χριστῷ ἀδελφός

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄
Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Αφρικῆς

Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας
τῇ 19ῃ Φεβρουαρίου 2021

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, απέστειλε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

«Εκ μέρους μου και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας , σας εκφράζουμε τα ειλικρινά συγχαρητήριά μας για την εκλογή σας και την ανάδειξή σας στη θέση του Προκαθημένου του αδελφού Πατριαρχείου Σερβίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Προσευχόμαστε στον Κύριο να σας ενισχύσει στο έργο σας»

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση: «Ο Θεός της Αγάπης και της Ειρήνης να είναι μαζί σας» τόνισε.

Συγχαρητήριο γράμμα προς τον νέο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο απέστειλε ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

«Μα­κα­ρί­ζο­μεν δὲ τὸν εὐ­σεβῆ ὁ­μό­δο­ξον καὶ πο­λυ­παθῆ Σερ­βι­κὸν Λαόν, μεθ’ οὗ συμ­πο­ρευ­ό­μεθα διὰ μέ­σου τῶν αἰ­ώ­νων συν­δε­δε­μέ­νοι μετ’ ἀρ­ρή­κτων ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῶν, ἱ­στο­ρι­κῶν καὶ ἀ­δελ­φι­κῶν δε­σμῶν, ὅτι ὁ Θεός ἐχα­ρί­σατο αὐτῷ τοι­οῦ­τον Πρω­θι­ε­ράρ­χην, ἔ­χοντα ἦ­θος ἀ­πο­στο­λι­κὸν καὶ κο­σμού­με­νον ὑπὸ τῶν κρειτ­τό­νων τοῦ Ἁ­γίου Πνεύ­μα­τος χα­ρι­σμά­των» αναφέρει μεταξύ άλλων

Συγχαρητήριο γράμμα προς τον νέο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο, απέστειλε και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

«Ἐκ βάθους ψυχῆς εὐχόμεθα ὅπως ὁ Θεός ἡμῶν ἐπιδαψιλεύῃ Ὑμῖν ἀνεξάντλητον ἀγάπην, διορατικήν σοφίαν, ἀκλόνητον ὑγείαν καί δημιουργικήν πνοήν, πρός διαποίμανσιν τοῦ ἐκλεκτοῦ λαοῦ τοῦ Πατριαρχείου τῶν Σέρβων, συντελοῦντες εἰς τήν ἀρραγῆ ἑνότητα τῆς Ὀρθοδοξίας καί τήν δυναμικήν μαρτυρίαν αὐτῆς εἰς τήν σύγχρονον ἀπαιτητικήν κοινωνίαν∙ «ἵνα ἐν πᾶσι δοξάζηται ὁ Θεὸς διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ᾧ ἐστιν ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Α΄ Πετρ. 4:11)» τονίζει.

Η χθεσινή ημέρα

«Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Θεό για τη ταπεινότητά μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του.

Ο νέος Πατριάρχης ευχήθηκε στο λαό να έχει την ευλογία του Θεού και ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, στα παιδιά του Αγίου Σάββα. Παράλληλα, στις πρώτες του δηλώσεις, κάλεσε το ποίμνιο να ακολουθήσουν όλοι μαζί τα βήματα που χάραξαν οι πρόγονοί τους.

Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκεντρώθηκε από νωρίς χθες το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του τριπρόσωπου.

Στο τριπρόσωπο βρέθηκαν οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο οποίος και τελικά εξελέγη.

Τα ονόματά τους τοποθετήθηκαν σε τρεις ξεχωριστούς φακέλους πάνω στο ευαγγέλιο και ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος τράβηξε τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας.

Αμέσως ο νέος Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Επισκόπων και όσων παραβρέθηκαν στη κρύπτη του Αγίου Σάββα, οι οποίοι αναφώνησαν το Άξιος. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον τάφο του Προκατόχου του κυρού Ειρηναίου όπου και ευλαβικά προσκύνησε.

Τι είπε ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τον νέο Πατριάρχη

Τις απόψεις τους σε σχέση με το πρόσωπο του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου εξέφρασαν σήμερα -την ημέρα ενθρόνισής του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς και ο  εκπρόσωπος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, Μίλοραντ Πουπόβατς.

Και ενώ ο Πρόεδρος της Κροατίας εκφράζει επιφυλάξεις, ο εκπρόσωπος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου είναι πεπεισμένος ότι ο μέχρι χθες Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας  και νυν Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα γίνει γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

Ο Πούποβατς σημειώνει ότι ο νεοεκλεγείς και άρτι ενθρονισθείς επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άνθρωπος του διαλόγου, με ανοιχτό μυαλό και κατανόηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εφόσον συνέβαλε στη συνομιλία μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών, Σέρβων και Κροατών στην Κροατία, θα είναι έτοιμος να το πράξει ως ο πρώτος τα τάξει της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», επισημαίνει ο Πούποβατς στο Sputnik, προσθέτοντας:

«Είναι ένας άνθρωπος, που άφησε τον διάλογο ως κληρονομιά του στην Κροατία, και πιστεύω ότι με την ενίσχυση της εκκλησίας και της σημασίας της στην δημόσια ζωή της Σερβίας, το να τείνει γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της θητείας του».

Πηγή: Οrthodoxianewsagency.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *