ΔΙΕΘΝΗ
H ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤO ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσφεύγει η Αίγυπτος, ζητώντας την υποστήριξη του Ταμείου προκειμένου να εφαρμοστεί «συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με το Reuters η οικονομία της Αιγύπτου επλήγη σοβαρά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αναδυόμενες αγορές ενώ παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία είναι επίσης οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο και σημαντική πηγή τουριστικών εσόδων.

Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε τη Δευτέρα τα κύρια ημερήσια επιτόκια της μίας ημέρας κατά μία ποσοστιαία μονάδα και τόνισε τη σημασία της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 130 δισεκατομμυρίων λιρών Αιγύπτου (7,05 δισεκατομμύρια δολάρια), μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές φαινόταν σχεδιασμένη για να κερδίσει τη στήριξη του ΔΝΤ.

Η Αίγυπτος έχει στραφεί στο ΔΝΤ τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. Δανείστηκε 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας διευρυμένης διευκόλυνσης του Ταμείου τον Νοέμβριο του 2016, 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο ενός μέσου ταχείας χρηματοδότησης τον Μάιο του 2020 και 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει συμφωνίας stand-by τον Ιούνιο του 2020.

 

 

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει τα εξής:

«Το ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και οι διαρροές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου οικονομικού τους προγράμματος.

Ένα σύνολο μέτρων μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού του σοκ στην αιγυπτιακή οικονομία, θα προστατεύσει τους ευάλωτους και θα διατηρήσει την ανθεκτικότητα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Αιγύπτου. Για το σκοπό αυτό, οι πρόσφατες ενέργειες των αρχών για την επέκταση της στοχευμένης κοινωνικής προστασίας και την εφαρμογή της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι ευπρόσδεκτα βήματα. Η συνεχής ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των εξωτερικών κραδασμών και τη διασφάλιση των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης περιόδου. Θα χρειαστούν επίσης συνετές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Το προσωπικό (σ.σ. του ΔΝΤ) συνεργάζεται στενά με τις αρχές για να προετοιμαστεί για συζητήσεις για το πρόγραμμα με σκοπό την υποστήριξη των κοινών μας στόχων για οικονομική σταθερότητα και βιώσιμη, μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για την Αίγυπτο».

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *