ΔΙΕΘΝΗ
GAME OF THRONES ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ-1

Της Νεφέλης Λυγερού

Παρά την εντύπωση ότι ο Λευκός Οίκος είναι ένα υπερπολυτελές οίκημα που αποτελείται από εντυπωσιακούς χώρους, αντάξιους του Οβάλ Γραφείου και της προεδρικής κατοικίας, η πραγματικότητα, πίσω από τη λευκή πρόσοψη, είναι διαφορετική. Εξάλλου, πρόκειται για ένα κτίριο με 200 χρόνια ιστορίας, χωρίς πολλά περιθώρια αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.

Η Δυτική Πτέρυγα είναι ο κύριος χώρος εργασίας του προέδρου και των συνεργατών του. Προστέθηκε το 1901 από τον Θίοντορ Ρούζβελτ, προκειμένου να βολευτεί το πλήθος των συνεργατών. Κατά βάση είναι μία συλλογή από μικρά και κλειστοφοβικά γραφεία με αλεξίσφαιρα παράθυρα που δεν ανοίγουν, τα οποία ενώνονται από έναν σκοτεινό και στενό διάδρομο.

Σε αυτό το όχι και τόσο ειδυλλιακό περιβάλλον έχει μετακομίσει το επιτελείο του Τραμπ, το οποίο θυμίζει αυλή βασιλιά της Αναγέννησης. Πράγματι, ένας άτυπος εμφύλιος εξελίσσεται μεταξύ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το πρωτοφανές υβρεολόγιο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι για τον πρώην προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους.

Η μάχη των «βασιλείων»

Αποτελεί άγραφο νόμο ότι η ατζέντα της Δυτικής Πτέρυγας είναι η ατζέντα του προέδρου. Στην περίπτωση του Τραμπ το επιτελείο είναι ένα ετερόκλητο σύνολο, που βρέθηκε τυχαία μαζί λόγω μίας μάλλον αναπάντεχης εκλογικής νίκης. Αποτελείται από συγγενικά πρόσωπα, τραπεζίτες,  πολεμοχαρείς στρατηγούς, παράγοντες της οικονομίας και φανατικούς ιδεολόγους. Όλοι αυτοί είναι χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία και χωρίς κοινή ιδεολογία.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Δυτική Πτέρυγα εξαρχής θυμίζει πεδίο μάχης, με τα μέτωπα κάθε τόσο να αλλάζουν. Αποδυναμώνονται ή και εξαφανίζονται πρόσωπα που μέχρι πριν λίγο φάνταζαν πανίσχυρα. Οι συνεργάτες του προέδρου συνεχίζουν αχαλίνωτοι τις εσωτερικές έριδές τους. Έχουν βγάλει τα μαχαίρια, σε έναν πόλεμο για επιρροή και επικράτηση. Διαβάλουν τους εσωτερικούς αντιπάλους τους, συνασπίζονται περιστασιακά και ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

Το επεισόδιο Σκαραμούτσι-Πρίμπους είναι αποκαλυπτικό όχι μόνο της οξύτητας, αλλά και της παραβίασης κάθε προσχήματος στον εν εξελίξει εμφύλιο. Αν και ο Σκαραμούτσι μετρούσε λίγες μόνο ημέρες στον Λευκό Οίκο, όπως είναι γνωστό, είπε σε δημοσιογράφο του New Yorker ότι ο Πρίμπους «είναι ένας γαμ***ος παρανοϊκός σχιζοφρενής»! Ας σημειωθεί ότι προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο οποίος προέρχεται από την ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχε γίνει στόχος της προσωπικής ομάδας του Τραμπ.

Ο Σκαραμούτσι έβαλε στο στόχαστρό του και τον Στηβ Μπάνον, κεντρικό πολιτικό σύμβουλο του προέδρου. «Εγώ δεν είμαι Μπάνον… Δεν προσπαθώ να φτιάξω όνομα πάνω στη γαμ*** δύναμη του προέδρου». Την εικόνα του εμφυλίου, πάντως, συμπλήρωσε η επίθεση του ίδιου του προέδρου εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, το οποίο ο ίδιος έχει διορίσει. Τελικώς, το επεισόδιο έληξε με «αίμα». Αρχικά απομακρύνθηκε ο προσωπάρχης Πρίμπους, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον μέχρι τότε υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας στρατηγό Τζον Κέλι, ο οποίος και απαίτησε την καρατόμηση και του Σκαραμούτσι.

Η κόρη και ο γαμπρός

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το εν λόγω επεισόδιο είναι ο τελευταίος κρίκος μίας αλυσίδας. Μπορεί σ’ αυτό το επεισόδιο να μην μπήκαν στο κάδρο, αλλά αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές του εμφυλίου είναι ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κάσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ. Ο Κάσνερ ασκεί τεράστια επιρροή στον πρόεδρο, η οποία τον έχει μετατρέψει στον πιο στενό του σύμβουλο.

Ως άτυπος, πλην αποφασιστικός σύμβουλος του προέδρου λειτουργεί και η κόρη του. Παρά το γεγονός ότι δεν πληρώνεται και δεν έχει συγκεκριμένο πόστο, διατηρεί το δικό της γραφείο στην Δυτική Πτέρυγα και δίνει το παρόν σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις, καθώς και σε επίσημες συναντήσεις του προέδρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρουσία της στις συναντήσεις του Τραμπ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Στην πραγματικότητα, η Ιβάνκα είναι όχι απλώς η κόρη του προέδρου, αλλά μακράν ο άνθρωπος που τον επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

 

Στα πρότυπα του «Νονού»

Ο Τράμπ ήταν ανέκαθεν φανατικός οπαδός της κινηματογραφικής τριλογίας του “Νονού”. Οι συνεργάτες του το γνώριζαν αυτό και σχολίαζαν πίσω από κλειστές πόρτες ότι ίσως έτσι εξηγείται και ο “μαφιόζικος” τρόπος, με τον οποίο συνήθιζε να διοικεί την εταιρεία του. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν έχει κρύψει το μαντρά του: «η οικογένεια μπαίνει πάντα πρώτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και τώρα, έχοντας την κατά δική του ομολογία «αγαπημένη του κόρη» κοντά. Ο σύζυγός της Κάσνερ έχει μετακομίσει στο πιο προνομιούχο γραφείο, σε αυτό που βρίσκεται δίπλα στο Οβάλ Γραφείο. Αρχικά, ο νεαρός εργάστηκε στενά μαζί με τον Τραμπ, ειδικά την τελευταία περίοδο της προεκλογικής καμπάνιας, επιμελούμενος τις ομιλίες και την παρουσία του υποψηφίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμέσως μετά την εκλογή του, όμως, ανακοινώθηκε ότι προορίζεται να γίνει υψηλόβαθμος σύμβουλος. Σήμερα, είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τις περισσότερες αρμοδιότητες:

  • Πρώτον, με την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
  • Δεύτερον, με την επανεφεύρεση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση θα φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία.
  • Τρίτον, συμμετέχει ενεργά στη χάραξη και άσκηση της πολιτικής έναντι της Κίνας.

Εκτός αυτών, έκανε ένα ταξίδι-έκπληξη στο Ιράκ. Πλήθος δημοσιευμάτων συνέδεσε τον Κάσνερ με τον αποκεφαλισμό του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι από την ηγεσία της ομάδας. Ο Κρίστι, όταν ακόμη ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας, είχε συμβάλει στην καταδίκη και φυλάκιση του πατέρα του Κάσνερ για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Μέσω Μέρντοχ

Ο Κάσνερ ανήκει σε μία από τις πιο πλούσιες εβραϊκές οικογένειες της Νέας Υόρκης, η οποία έχει φτιάξει την τεράστια περιουσία της κυρίως από το real estate. Γνώρισε τη γυναίκα του Ιβάνκα χάρη στον φίλο του Ρούπερτ Μέρντοχ και την τότε σύζυγό του Γουέντι Ντενγκ. H κόρη Τραμπ, μάλιστα, αλλαξοπίστησε για να μπορέσει να τον παντρευτεί. Από χριστιανή προσηλυτίστηκε εβραία.

Εκτός από την αγορά ακινήτων, ο Κάσνερ είναι ιδιοκτήτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας New York Observer. Προ καιρού βρέθηκε κι αυτός στο στόχαστρο, κατηγορούμενος για αθέμιτες επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή. Ο γαμπρός και η Ιβάνκα είναι τα μόνα άτομα που βρίσκονται με τον πρόεδρο παραπάνω από μία ώρα. Κανείς δεν έχει αυτό το προνόμιο, καθώς ο Τραμπ δεν έχει ιδιαίτερη υπομονή. Όταν βαριέται τελειώνει αιφνιδίως τις συναντήσεις και τις ενημερώσεις του.

Η κόρη και ο γαμπρός αποτελούν το πιο δυνατό δίδυμο του Λευκού Οίκου, προωθώντας δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά. Ένας στενός συνεργάτης του Τραμπ δήλωσε –διατηρώντας την ανωνυμία του– λίγες ημέρες νωρίτερα: «για να το καταστήσω σαφές: όλοι είναι περιττοί και εν δυνάμει με το ένα πόδι έξω, εκτός από έναν. Την κόρη του Ιβάνκα. Εξαιτίας αυτής το ίδιο προνόμιο έχει και ο σύζυγός της Τζάρεντ».

Stavroslygeros.gr

Related Post