Breaking News
ΔΙΕΘΝΗ
G7: ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ – ΣΤΗΝ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον, ο συναγερμός στο ξενοδοχείο και τα αστεία με τις συζύγους – Βασικός στόχος είναι να στείλουν μήνυμα στην Κίνα πως η Δύση διατηρεί την παγκόσμια ηγεμονία της

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G7 (Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών) στη Βρετανία. Είναι όλοι τους εκεί: Ο Τζο Μπάιντεν, o Γιοσιχίντε Σούγκα (Ιαπωνία), ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Τζαστίν Τριντό (Καναδάς), η Άνγκελα Μέρκελ και βέβαια ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον. Οι επτά πιο ισχυροί ηγέτες του με την ευρεία έννοια (για να συμπεριλάβει και την Ιαπωνία) Δυτικού Κόσμου.

Η συνάντηση κορυφής θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, στο παραθαλάσσιο χωριό Σεντ Ιβ της Κορνουάλης. Στο ξενοδοχείο, μάλιστα, που θα λάβουν χώρα οι εργασίες, σήμανε συναγερμός για ένα ύποπτο δέμα. Μετά από σχετική έρευνα, δεν διαπιστώθηκε κάποιος κίνδυνος.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ευδιάθετοι, με τον Τζόνσον να δηλώνει ότι «όλοι είναι απόλυτα ενθουσιασμένοι που είσαι εδώ μαζί μας». Ο Μπάιντεν διατήρησε το ζεστό κλίμα, με ένα πείραγμα, σχολιάζοντας τις κατά πολύ μικρότερες συζύγους τους. «Έχουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον πρωθυπουργό, και οι δυο παντρευτήκαμε γυναίκες πολύ νεότερές μας».

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο 78χρονος Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα επισκεφθούν την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου είναι οι Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τις συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με την ευρω-αμερικανική εμπορική σχέση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των G7 που δεν θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επτά αυτές χώρες εκπροσωπούν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεκαετία του 1970, το G7 αντιπροσώπευε περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μέσα σε αυτό το τριήμερο, οι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά από παγκόσμια ζητήματα, εύθραυστες ισορροπίες, σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, αλλά κυρίως για μία τελευταία προσπάθεια να διατηρηθεί η ηγεμονία της Δύσης στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Η πανδημία είναι, επίσης, από τα βασικά θέματα της ατζέντας.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε «μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού». Να θυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κάποιο ζώο και μεταφέρθηκε στον άνθρωπο. Το σενάριο της διαρροής και του ατυχήματος από εργαστήριο έχει επανέλθει με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά εκ νέου διερεύνηση.

Η ΕΕ έδωσε το στίγμα, διατυπώνοντας επίσης μία παρόμοια έκκληση. Θα τεθεί επί τάπητος και ο εμβολιασμός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προϊδέασε τους συνομιλητές του, απευθύνοντας κάλεσμα ώστε να δεσμευτούν για τον εμβολιασμό όλου του πλανήτη μέχρι το 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών του G7, σε συνομιλίες που προηγήθηκαν, κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή φορολογική στάση, απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές, κυρίως αυτές του τεχνολογικού τομέα, αλλά όχι μόνο. Συμφώνησαν στην επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο των G7.

Το κλίμα και το εμπόριο επίσης αποτελούν σημαντικά κεφάλαια. Η μετάβαση της αγοράς αυτοκινήτων από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα αποτελέσει τμήμα δέσμης μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με πρόταση σε έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του Bloomberg, οι κυβερνήσεις του G7 θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η πλειονότητα των επιβατικών αυτοκινήτων που θα πωλούνται «έως το 2030 ή νωρίτερα» δεν θα λειτουργούν με βενζίνη ή ντίζελ.

Ο Τζόνσον θέλει να δεσμευτούν για πολύ πιο ριζικά βήματα. Οι χώρες του G7 να υποστηρίξουν την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας σχεδίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρική και σε τμήματα της Ασίας. Σύμφωνα με την Times θα είναι ανάλογο με το αμερικανικό Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής του G7.

Το βασικό διακύβευμα της συνόδου είναι να διαμηνύσει στην Κίνα πως η Δύση έχει και τη διάθεση και την ικανότητα να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της. Θα προσπαθήσει να δείξει ότι μπορεί να ενεργεί συντονισμένα, προσφέροντας λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Κάποιοι μιλούν για μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της κραταιής ομάδας σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *