ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
BITCOINS ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΠΙΤΣΕΣ ΠΡΙΝ ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ!

Ήταν το 2010 όταν ένας προγραμματιστής αγόρασε δύο πίτσες έναντι 10.000 Bitcoins.

Αξίας κάπου 23 ευρώ δηλαδή, μόνο που σήμερα αυτά τα 10.000 ηλεκτρονικά νομίσματα κοστολογούνται στα 19 εκατ. ευρώ. Ναι, εκατομμύρια!

Οι τιμές των Bitcoins έχουν εκτοξευτεί τελευταία στα ύψη, με καθένα να αξίζει πια 1.890 ευρώ (τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης).

Ο Charles Hayter, ιδρυτής της CryptoCompare, αποκάλυψε το μυστικό: «Οι Ιάπωνες βρήκαν το ψεγάδι του Bitcoin αποκαλύπτοντας την αναποτελεσματικότητά του στις αγορές». Η αγορά πίτσας, που έγινε από τον Laszlo Hanyecz, θεωρείται πως ήταν η πρώτη «πραγματική» συναλλαγή που έγινε ποτέ με το ψηφιακό νόμισμα. Ο τύπος είχε γράψει στο Bitcoin Talk Forum το 2010: «Θα πληρώσω 10.000 Βitcoins για δυο πίτσες, πιθανόν για δυο μεγάλες πίτσες, ώστε να μου μείνει και λίγη για την επόμενη μέρα».

AP_998943001695

Την ίδια μέρα, άλλος ένας χρήστης χρησιμοποίησε το άγνωστο ακόμα στην ευρύτερη αγορά ψηφιακό χρήμα για να αγοράσει επίσης… πίτσα και έκτοτε η κοινότητα γιορτάζει εκείνη τη μέρα ως «Bitcoin Pizza Day».

Ο Hanyecz είπε στους «New York Times»: «Τα Bitcoins δεν είχαν τότε και καμιά αξία, οπότε η ιδέα να τα ανταλλάξεις με πίτσες ήταν εξαιρετικά καλή. Κανείς δεν ήξερε πως θα γινόταν το πράγμα τόσο μεγάλο».

AP_660801275918

Κανένας κεντρικός θεσμός ή φορέας δεν ελέγχει εξάλλου τη διαπραγμάτευση του ηλεκτρονικού νομίσματος, μιας και δεν υπάρχουν τράπεζες εδώ. Ο αριθμός των Bitcoins που κυκλοφορούν είναι άλλωστε περιορισμένος: υπάρχουν ακριβώς 21.000.000 Bitcoins στην αγορά και κανένα τους δεν έχει ακριβή ονομαστική αξία.

Ο χρήστης μπορεί μάλιστα να δει όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει με το ηλεκτρονικό χρήμα, στο πλαίσιο της διαφάνειας που αναζητεί η κοινότητα των ανθρώπων που το χρησιμοποιεί, κρατώντας το σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια (σαν το online banking).

AP_16152068680146

Πλέον μπορείς να αγοράσεις πολλά πράγματα μόνο με Bitcoins, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρίες και υπηρεσίες δέχονται αυτό τον τρόπο πληρωμής…

NEWSBEAST.GR

Related Post