ΑΠΟΨΕΙΣ
Που είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης;
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΦΑΕΛΟΥ

“Ο ευρωσκεπτικισμός, οι αποσχιστικές τάσεις, η ξενοφοβία, η αθρόα μετανάστευση και η οικονομική κρίση υποσκάπτουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.”

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στο όραμα των ιδρυτών της. Η ΕΕ είχε ως πρωταρχικό στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών με παράλληλη εξάλειψη των εμποδίων στην εγκατάσταση και διαμονή σε άλλα κράτη μέλη. Περαιτέρω, μετά τις αναθεωρήσεις των αρχικών Συνθηκών, είχαν μπει τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση. Δυστυχώς, όμως, ο ευρωσκεπτικισμός, οι αποσχιστικές τάσεις, η ξενοφοβία, η αθρόα μετανάστευση και η οικονομική κρίση υποσκάπτουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η συνοχή της Ένωσης είναι σε κίνδυνο. Ένα ενδεχόμενο Brexit, μετά το επερχόμενο δημοψήφισμα, θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στην ήδη κλονισμένη Ευρώπη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Σκωτία πιθανώς θα αποχωρούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί εκ νέου στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι Σκωτσέζοι είναι φιλοευρωπαίοι. Στην οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για την ΕΕ αλλά και για την Βρετανία. Επίσης, η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίων θα δυσχερανθεί. Σύμφωνα με τον Donald Tusk, το Brexit θα οδηγήσει σε μια μεγάλη περίοδο προσαρμογής περίπου 7 ετών με την συνεπαγόμενη εσωστρέφεια στους κόλπους της ΕΕ. Οι Βρετανοί που ζουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα θεωρούνται αλλοδαποί, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε Ευρωπαίους που ζουν στον Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων κατοίκων της Βρετανίας.

Ένα άλλο ζήτημα που κλονίζει την συνοχή της ΕΕ είναι η αύξηση των κρουσμάτων τρομοκρατίας η οποία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ξενοφοβίας με τον άδικο στιγματισμό των μουσουλμάνων μεταναστών με την τρομοκρατία. Αυτό το φαινόμενο αυξάνει την ακροδεξιά ρητορική με τα αντίστοιχα κόμματα να κερδίζουν ψηφοφόρους σε πολλά κράτη μέλη, όπως στην Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Κύπρο αλλά και στην χώρα μας. Η ξενοφοβία σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια και την ανεργία αποτελεί φυτώριο ακροδεξιών και αντί-ευρωπαϊκών κινημάτων που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση προς ίδιον όφελος.

Οι λαοί των κρατών μελών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν συμφέρει κανέναν να διαλυθεί η ΕΕ, καθώς η ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία ήταν αυτή που σταμάτησε τους πολέμους στην Ευρώπη και έφερε ευημερία και κοινωνική συνοχή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ΕΕ εγγυήθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν καταπατηθεί βάναυσα από την Ναζιστική επεκτατικότητα και βαρβαρότητα. Συνεπώς, στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με αντίστοιχη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως φάρο δημοκρατίας της Ένωσης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωκοινοβούλιο συναποφασίζει με το Συμβούλιο αλλά στο μέλλον αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ. Επίσης, πρέπει να υπάρξει μια ενιαία εξωτερική πολιτική, ώστε η ΕΕ να έχει ενιαία φωνή στον κόσμο. Η εξάρτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ πρέπει να περιοριστεί μέσω μιας κοινής αμυντικής πολιτικής. Η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα έχει μείνει πίσω λόγω των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει γενική αστάθεια στην Ευρώπη η οποία μπορεί να αναστραφεί μόνο με εμβάθυνση των δημοκρατικών δομών της και περισσότερη αλληλεγγύη από τα ισχυρά κράτη μέλη προς τα πιο αδύναμα.

Από την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικής Kontra News

Related Post