Breaking News
Η WALL STREET JOURNAL ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ, ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ NATO; ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ
13Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Tης Ραλλούς Αλεξοπούλου

Στον ρυθμό της 13ης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα κινούνται τα αρμόδια υπουργεία τον Ιανουάριο. Η έκρηξη κρουσμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγκάζει για ακόμα μια φορά οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών να γίνουν εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ στις 25 του μηνός τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής με τους αρμόδιους υπουργούς, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις αντοχές του προϋπολογισμού με βάση και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία όπως και την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, θα συζητηθούν μια σειρά από εκκρεμότητες όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των συντάξεων που εκκρεμούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 2021 προχώρησε η έκδοση 225.000 συντάξεων, έναντι 161.000 το 2020 και 130.000 το 2019, καταγράφοντας φέτος ποσοστό αύξησης 73% σε σχέση με το 2019. Στο τραπέζι όμως θα τεθούν και ζητήματα όπως η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και οι δασικοί χάρτες.

Η πανδημία έχει οδηγήσει τους δανειστές στο να αποδέχονται καθυστερήσεις σε διάφορες διαδικασίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις δεσμεύσεις έχουν «μεταφερθεί» ως ορόσημα και στόχοι στο Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η στελέχωση και ενίσχυση της ΑΑΔΕ.

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο για να επικυρωθεί στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση ποσού από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων. Όμως, το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων συνδέεται με τις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ο αρχικός προγραμματισμός, με βάση και τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2018, είναι η Ελλάδα να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, καθώς εκκρεμεί η καταβολή της δόσης που αφορά τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η συγκεκριμένη δόση δεν εκταμιεύθηκε το 2019, εν μέρει λόγω των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του μήνα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πιθανότητα καταβολής και των δύο δόσεων το καλοκαίρι με την ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης της Ελλάδας.

Στην τελική ευθεία για την αποποληρωμή του ΔΝΤ

Από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, αντίστροφα θα αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤμε το σχετικό αίτημα να έχει ήδη υποβληθεί από την ελληνική πλευρά στον ESM πριν από τα Χριστούγεννα. Aυτό που απαιτείται είναι ο ΕSM να ανάψει το «πράσινο φως», χωρίς να ενεργοποιήσει και ο ίδιος κάποια ρήτρα πρόωρης εξόφλησης και των δικών του δανείων. Δηλαδή, ο ESM θα πρέπει να κάνει θετική εισήγηση στο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι με την πρόωρη αποπληρωμή βελτιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι υπουργοί Οικονομικών να λάβουν την τελική απόφαση.

Στο σκέλος των δανείων που απομένουν από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 1,8 δισ. ευρώ: 123 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022, 1,31 δισ. ευρώ το 2023 και ακόμα 287 εκατ. ευρώ το 2024. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων, σε δύο δόσεις, με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται τον περασμένο Μάρτιο.

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 07:00 UPD:07:03

ralexopoulou@naftemporiki.gr

 

 

 

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *