ΥΓΕΙΑ
10 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ ΣΑΣ

Οι υγιείς νεφροί είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και αποβάλουν τις απόβλητες ουσίες με τη μορφή των ούρων.

Ρυθμίζουν τις ουσίες που περιέχουν μέταλλα στον οργανισμό σας και παράγουν ορμόνες που κρατούν την πίεση του αίματος σε χαμηλά επίπεδα και βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τους νεφρούς σας.

Κάποια κοινά συμπτώματα που δείχνουν ότι πιθανόν υπάρχει βλάβη στους νεφρούς είναι οι αλλαγές στα ούρα, η αίσθηση ψύχους, η κόπωση, η φαγούρα στο δέρμα, η ζαλάδα, η ναυτία και η κακή αναπνοή. Ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στους νεφρούς σας ακόμη και πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διατηρήσετε την καλή υγεία των νεφρών.

Παρακάτω αναφέρουμε 10 βασικές συνήθειες που πρέπει να έχετε κατά νου.

  1. Υπερβολικό αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματοςκαι συνεπώς να προκληθεί βλάβη στους νεφρούς σας. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς, κάτι που προκαλεί ναυτία, πόνο και δυσκολία στην ούρηση.
  • Υπερβολική χρήση παυσίπονων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, το Advil  και η ιβουπροφαίνη είναι κάποια από τα πιο συνήθη στην Αμερική. Είναι ασφαλή εάν τα χρησιμοποιεί κανείς με μέτρο η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στους νεφρούς καθώς και σε νεφρική ανεπάρκεια.
  • Υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Οι πρωτεΐνες που παράγονται από το κρέας συμβάλουν στην παράγωγη μεγάλης ποσότητας οξέων στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, μία διαταραχή κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλουν τα οξέα αρκετά γρήγορα. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την υγεία όμως πρέπει να εξισορροπούνται με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  • Σόδα διαίτης. Η σόδα διαίτης μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες στον οργανισμό αλλά και συγκεκριμένα στους νεφρούς. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2009, σε δείγμα 3000 γυναικών, αποδείχθηκε πως υπάρχει σχέση μεταξύ της σόδας διαίτης και των βλαβών στους νεφρούς. Οι γυναίκες που κατανάλωναν 2 ή περισσότερες σόδες καθημερινά εμφάνιζαν βλάβες στη λειτουργία των νεφρών κατά 30%.
  • Μειωμένη κατανάλωση νερού. Το νερό επιτρέπει στους νεφρούς να λειτουργήσουν σωστά. Μ’ αυτόν τον τρόπο επεξεργάζονται και αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες και τις τοξίνες από τον οργανισμό σας. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα γίνεται πιο συμπυκνωμένο και η ροή του μέσα στους νεφρούς γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Τα ούρα σας θα πρέπει να έχουν ανοικτό κίτρινο χρώμα. Έτσι θα καταλάβετε εάν πίνετε αρκετό νερό.
  • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και φώσφορο. Ήδη έχουμε μιλήσει για τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωσης νατρίου. Όμως, η υπερβολική κατανάλωση φωσφόρου είναι εξίσου βλαβερή για τους νεφρούς και τα οστά. Ειδικά όσοι ήδη έχουν βλάβη στους νεφρούς πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους σε φώσφορο.
  • Υπερβολική άσκηση. Όσοι πάτε στο γυμναστήριο, πρέπει να προσέχετε την υπερβολική άσκηση. Ενδέχεται να προκληθεί ραβδομυόλυση, μία διαταραχή κατά την οποία ο μυϊκός ιστός που έχει υποστεί βλάβη διασπάται πολύ γρήγορα και απελευθερώνονται απόβλητες ουσίες που βλάπτουν τους νεφρούς στο αίμα σας. Εάν ασκείστε υπερβολικά και έχετε μυϊκούς πόνους και σκουρόχρωμα ούρα (παρόλο που πίνετε αρκετό νερό), πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επιπλέον, πρέπει να προσέχετε τα αναβολικά στεροειδή που προκαλούν βλάβες στους νεφρούς.
  • Υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων για την καούρα. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συνεχούς χρήσης γνωστών φαρμάκων για την καούρα (που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ή PPI) και των ξαφνικών βλαβών στους νεφρούς, ακόμη και εάν οι ασθενείς δεν είχαν προβλήματα με τους νεφρούς πριν τη λήψη των φαρμάκων.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εάν οι νεφροί σας είναι υγιείς τότε μπορείτε να πίνετε με μέτρο. Όμως, εάν πίνετε περισσότερα από 4 ποτήρια την ημέρα, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στους νεφρούς. Ακόμη και μία φορά αν πιείτε πολύ μπορεί να παρουσιάσετε οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Και αν καπνίζετε κιόλας; Άσχημα τα πράγματα…
  • Κάπνισμα. Εάν πίνετε πολύ και καπνίζετε ταυτόχρονα, έχετε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Το κάπνισμα χειροτερεύει την πίεση του αίματος και τον διαβήτη τύπου 2 (τις δύο βασικές αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας) και μειώνει τη ροή του αίματος στους νεφρούς. Και το αποκορύφωμα είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει παρεμβολές με τα φάρμακα που παίρνετε για τη μείωση της πίεσης του αίματος και του διαβήτη και να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους νεφρούς.

Αυτές οι 10 συνήθειες είναι δυστυχώς κοινές στο σημερινό μοντέρνο τρόπο ζωής. Όμως, είναι σημαντικό να προσέχουμε τους νεφρούς μας. Και δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Διατηρήστε τη φόρμα σας και ασκηθείτε, πίνετε πολύ νερό, έχετε ισορροπημένη διατροφή, σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ και παίρνετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο όταν χρειάζεται. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις συνέπειες έτσι ώστε να κάνουμε υγιεινές επιλογές.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή: Οroposreoport.blogspot.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *