ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΤΕ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ, ΑΜΕΤΑΒΛΕΙΤΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων ενώ αμετάβλητα παρέμειναν των καταθέσεων τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά (περιθώριο) να διευρυνθεί στο 4,43% από 4,16% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,31% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,68% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά το κόστος του χρήματος αυξήθηκε καθώς το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,74%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,52%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 1,47% και διαμορφώθηκε στο 8,05%.

Tα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και διαμορφώθηκαν στο 5,58% και 7,24% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά ο,55% μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,67%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο 5,29%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 0.42% στο 4,40%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στο 4,68%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στο 2,69%.

ZOUGLA.GR

Related Post